По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, от 7

...
По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, от 7
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за глаукома в УМБАЛ „Александровска“

По мотив Световната седмица за предварителна защита на глаукомата, от 7 до 14 март 2022 година в очните кабинети на ДКЦ,,Александровска” (вход откъм бул. „ Пенчо Славейков”, до бариерите), в делничните дни, от 14.00 до 17.00 ч., ще се организират безвъзмездни консултативни прегледи за глаукома. Това оповестяват от лечебното заведение. Направление по здравна каса не се изисква. Записване на тел.: 02/9230 415, всеки работен ден от 9.00 до 13.30 ч.

След две следващи години на ограничавания, свързани с Коронавирус пандемията, доста пациенти с глаукома нямаха опция да се изследват и наблюдават. За да бъде възобновен достъпът им до профилирана здравна помощ, офталмолозите на УМБАЛ „ Александровска “ възобновяват огромната осведомителна акция с безвъзмездни консултативни прегледи за глаукома, означават от болничното заведение.

Глаукомата е хронично дегенеративно заболяване, което настава безсимптомно и поврежда зрителния нерв и нервните кафези в ретината. С придвижване на заболяването настава загуба на периферно зрение, а на по-късен стадий и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат нараснало вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, придвижване на възрастта, дебелината на роговицата, съществуването на късогледство и други Липсата на ранна симптоматика при множеството форми на глаукома е причина болестта да се открива късно във фаза на напреднало увреждане, когато огромна част от зрението е изгубено необратимо. Сравнително високата периодичност, тежката инвалидизация на пациентите заради трайната загуба на периферно и централно зрение, дефинират глаукомата като обществено значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, съответното и навреме лекуване е основно за съхранението на зрението на пациентите.

В Клиниката по очни заболявания на Александровска болница действа най-старото в страната, само че едно от най-модерно оборудваните, и единственото в България, обособено като самостоятелна конструкция, профилирана в диагностиката, следене на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лекуване на другите типове глаукома, показват още от лечебното заведение.

Световната седмица за битка с глаукомата се организира всяка година по самодейност на Световната асоциация по глаукома (WGA), Европейско глаукомно общество (EGS) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година минава под надпис,,Светът е ослепителен – спасете вашето зрение! “
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР