По повод Първи април - Денят на шегата, агенция ТАСС

...
По повод Първи април - Денят на шегата, агенция ТАСС
Коментари Харесай

Първоаприлските шеги на медиите през годините

По мотив Първи април - Денят на шегата, организация ТАСС разгласява едни от най-успешните смешки, които медиите са си правили през годините.

През 1957 година телевизионното предаване " Панорама " на английския канал Би Би Си показало история за " невиждана годишна продукция от спагети " в Швейцария. Текстът на разказвача бил съпроводен с хипотетични документални карди от събирането на " реколтата ". Успеха на измамата подкрепило и това, че през тези години спагетите били екзотична храна за жителите на Англия и, по предписание, се продавали в консерви. След излъчването на репортажа, стотици фенове се обърнали към канала с въпроса от кое място могат да си вземат фиданки за спагети. Тази телевизионна смешка е една от най-известните в историята.

1 април - Денят на шегата

През 1962 година по шведската телевизия , която по това време имала единствено един черно-бял канал, съобщили за появяването на нова технология, която прави изображението цветно. За задачата било належащо феновете да сложат на приемника си чорап и да го гледат под избран ъгъл. Хиляди фенове последвали съвета на водещия. Цветната телевизия в Швеция се появила едвам през 1970 година, също на 1-и април.

Много слушатели на " Би Би Си Радио 2 " позвънили на радиостанцията през 1976 година, с цел да споделят чувствата си за " носене в безтегловност ". Няколко дни преди този момент астрономът Патрик Мур предизвестил за " неповторимо астрономическо събитие ". По думите му, на 1-и април тъкмо в 9:47 ч. прекосяването на Плутон зад Юпитер във връзка с Земята щяло да понижи краткотрайно земната гравитация. Мур заречен на слушателите, че в случай че те подскочат тъкмо в инструкции час, щели да почувстват извънредно чувство по какъв начин се носят. Френският в . " Паризиен " съобщил на читателите през 1987 година за решението на държавното управление Айфеловата кула да бъде демонтирана. Според публикацията, проектите били фамозното оборудване да бъде преместено в строящия се по това време покрай столицата Дисниленд, а на мястото на кулата щял да бъде основан стадион с 35 хиляди места за Олимпийските игри през 1992 година Новината провокирала вълна от отвращение измежду парижани.

През 2008 година Би Би Си повторила триумфа си от 1957 година, този път с история за летящи пингвини. Според анонса, група публицисти снимали в Антарктида документален филм за животните, когато " ненадейно " съумели да уловят " сензационни фрагменти ". В допълнение, телевизионната компания дала обещание да издаде " 12-томна монография " и да направи огромен пробив в орнитологията. Всъщност " извънредният материал " се оказал качествена композиция от фотоси и компютърна графика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР