По повод избора на председатели на комисии в НС политоголът

...
По повод избора на председатели на комисии в НС политоголът
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Управлява ни асиметрична коалиция, мнозинството изглежда, че ще бъде трайно



По мотив избора на ръководители на комисии в Народно събрание политоголът означи, че Народното събрание ще управлява избрани министри и напрежението се снема. „ Това е страховит механизъм “ сподели Малинов

„ През последните две години и половина имаше къси и неубедителни парламенти, с тежки популистки послания, тъй че има какво да се прави, има и какво да се поправя. Мнозинството в Народното събрание, наподобява, че ще бъде трайно. Или най-малко година и половина. Рязко понижават популистките изявления. Те се резервират единствено за опозицията. Странното и рисковото преди беше, че когато се виждаше, че няма да има държавно управление парламентите, влизаха в предизборна акция в петата, шестата седмица от своята работа. И по този начин три пъти подред!
Когато знаеш, че отиваш на избори, степента на отговорност понижава и бюджетът се трансформира в сцена на предизборна битка. Този път това го няма! “

Така в ефира на NOVA NEWS разказа парламентарната активност политологът и някогашен евродепутат Светослав Малинов.
Гост в студиото на „ Твоят ден “ бе и пиар специалистът Максим Бехар.
„ Политическите ползи постановат човек да си трансформира и визията, и позициите. Това е огромен прогрес. Ние не сме някакви дървета, които да стоим лимитирани. Има по-важни неща – има стопанска система, има бизнес, има външна политика, има война напълно до границата. Трябва тези хора да работят по този начин, че в България едни 6-7 млн. души да работят умерено и да живеят все по-добре ”.
Подобно мнение показа и Светослав Малинов. „ Някой е подвел българската аудитория, че в случай че не променяш политическите си позиции, това е най-правилното нещо. В същото време има едно факсимиле за изменящия се свят. Как стоиш в един изменящ се свят с едни и същи политически хрумвания ”, запита Малинов и незабавно добави: „ Принципите са друго нещо ”.

По думите на Бехар огромен пробив беше обединяването на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да поканят украинския президент Володимир Зеленски. Това беше външнополитическото събитие на годината, съобщи Бехар. Според него най-важната смяна е, че тези партии си приказват, че депутатите си приказват и то не посредством медиите.

„ Беше направено нужното, безусловно наложителното “, сподели Малинов във връзка структурата на новата власт. „ Има максима в политическата теория– нещата, направени от политическа нужда, нито би трябвало да се хвалят, нито би трябвало да се подлагат на критика ”, добави той.

Малинов бе безапелационен, че метафорите, като сглобка да вземем за пример, би трябвало да се оставят настрани, и да се употребяват понятия от политологията, които всички схващат. „
„ Това е асиметрична коалиция “, акцентира той, определяйки съюза сред двете водещи политически сили.

Политологът разяснява и избора на ръководители на парламентарните комисии.
„ Въвежда се една извънредно сполучлива процедура. Министърът от едната коалиция среща като собствен сътрудник ръководител на комисия, който е представител на другата политическа мощ. Парламентът, може да се окаже, че ще управлява избрани министри и напрежението се снема. Това е страховит механизъм. В Германия да вземем за пример финансовата комисия наложително се дава на опозицията “, сподели Малинов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР