По повод 170-годишнината от рождението на д-р Константин Стоилов, български

...
По повод 170-годишнината от рождението на д-р Константин Стоилов, български
Коментари Харесай

Националната библиотека отбелязва 170 г. от рождението на Константин Стоилов

По мотив 170-годишнината от рождението на доктор Константин Стоилов, български политик и общественик, два пъти министър-председател на България, Националната библиотека показва фототипно издание, сплотяващо две книги: определени „ Речи “ на доктор К. Стоилов и неговата биографията, написана от внучката му Ана Трнка-Чипева. Сборната книга съставлява следващия принос от страна на потомците към опазване на историческата памет за живота и делото му.


Представянето на изданието ще се състои на 19 септември от 17.00 ч. в зала „ История на книгата “ на първия етаж на Библиотеката.

В Западното предверие на Библиотеката са подредени пет витрини с книги и документи, в които е отразен приносът на доктор Константин Стоилов. Изложен е образец на вестник, носещ името на държавника - „ Константин Стоилов “. Това е орган на Народната партия в Свищовска околия, който излиза в интервала 1905-1907 година Важно удостоверение за комерсиалните и дипломатически връзки на България в края на 19 век е показаният търговски контракт сред Княжество България и Френската република, подписан от българска страна от доктор К. Стоилов на 23 май (4 юни) 1897 година Част от експозицията са и печатарски плаки и печатни коли, които онагледяват стадиите при направата на фототипното издание. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР