По повод 14 ноември – Световният ден за борба с

...
По повод 14 ноември – Световният ден за борба с
Коментари Харесай

УМБАЛ „Александровска“ с безплатно измерване на гликиран хемоглобин

По мотив 14 ноември – Световният ден за битка с диабет, УМБАЛ „ Александровска “ ще взе участие в национална скринингова акция за разкриване на диабет с гратис премерване на гликиран хемоглобин в интервала 14 -30 ноември. Това оповестяват от лечебното заведение.

Изследванията са ориентирани към хора, попадащи в рисковата група за развиване на диабет. Записването започва онлайн от 8 ноември, на www.healthedu.eu. От 13 ноември ще бъде включена и гореща телефонна линия – 070010126 (на цената на градски диалог, съгласно тарифния проект за мобилните мрежи).

Гликираният хемоглобин демонстрира среднодневните равнища на кръвната захар за последните 3 месеца и се води златен стандарт за надзор на диабета. Методът се употребява и за оценка на вероятността да страдаме от предиабетно положение като нарушен глюкозен толеранс.

Тестването се прави с капилярна кръв (от пръста на ръката) и за него не се изисква специфична подготовка. Резултатът е забележим незабавно. За облекчение на работещите, проучванията и консултациите ще се проведат в часовия диапазон 16.00-18.30ч. по график в Центъра за предварителна защита на захарния диабет и неговите затруднения към Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната на УМБАЛ „ Александровска “, който се намира на 1-я етаж, в дясното крило на постройката против арката.

Препоръчително е за захарен диабет да се съветват хора, които не са правили премерване на гликиран хемоглобин до момента и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; непосредствен родственик с диабет (родител, брат, сестра); нараснало кръвно налягане; претърпян съдов случай (инсулт или инфаркт); съществуване на признаци, присъщи за  диабета като непрекъснат апетит, жадност, постоянно уриниране, ненадейно намаляване или прекалено наддаване на тегло; възраст над 45 години.

Захарният диабет вид 2 е най-социално значимото ендокринно заболяване, което в доста от случаите се диагностицира при настъпили към този момент затруднения и органни увреждания. Ранното му разкриване дава благоприятни условия за по-успешно лекуване и надзор на болестта. В огромна част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с вярно хранене и метод на живот, без да се стига до лекарства или инсулин.

Посланието на акцията „ Не чакай диабета, изследвай се през днешния ден! “ е ориентирано към хора, които нямат диабет, само че рискуват да го развият, в случай че не трансформират навиците си. Инициативата е на Института за здравно обучение и се организира в 12 лечебни заведения в страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР