По поръчка на Великобритания международна група специалисти разработи технология, даваща

...
По поръчка на Великобритания международна група специалисти разработи технология, даваща
Коментари Харесай

ДНК-тест разпознава откраднатото от руснаците украинско зърно

По поръчка на Англия интернационална група експерти създаде технология, даваща опция да се разпознае откраднатото от руснаците украинско зърно, оповестява Военновъздушни сили. По този метод ще се затрудни продажбата му на интернационалните пазари. За това разгласи английският министър на околната среда Джордж Юстис. Той напомни, че страната му е международен водач по точността на инспекцията за произхода селскостопанските култури посредством ДНК проби.

Новата методика допуска, че цялото зърно, продадено в чужбина от Русия ще бъде подлагано на разбор, за

 

да се откри тъкмо регионът, където то е било отгледано.

 

За разработка на технологията хазната на Обединеното кралство е отпуснала 1,5 млн. паунда.

Украйна е една от най-големите страни експортьорки на храни в света. В свободните територии на страната станала жертва на съветската експанзия има милиони тонове зърно, което не може да бъде пласирано на интернационалните пазари. В същото време в окупираните територии руснаците опразват складовете и се допуска, че изнасят зърното зад граница. Разследване на Военновъздушни сили е открила по какъв начин част от тези количества са доставени в Турция. През предходната седмица Анкара разгласи за началото на следствие, само че към този момент няма резултати по случая.

Британският екоминистър Юстис, разясни, че по казуса с открадната украинска пшеница се работи взаимно с Австралия. „ Нашата цел е откраднатото украинско жито да не откри път към пазара “, безапелационен бе той. По думите му, Англия ще подкрепи Украйна да възвърне разрушените си жп линии, с цел да може по-бързо да изнася зърното си по суша.

Според непотвърдени данни руснаците до момента са откраднали от окупираните украински територии към половин милион тона зърно. То е главно от складовете в Харковска, Херсонска и Запорожка области. Към края на май

 

FOB цените за експорт на хлебна пшеница от Русия бяха 410 $ за звук.

 

Така излиза, че за 500 000 т жито откраднато от Украйна, руснаците са получили най-малко 200 млн. $. Извозването с кораби на присвоеното жито в чужбина става главно през окупирания от РФ още през 2014 година полуостров Крим.

По данни на агроминистерството на Украйна в черноморските й пристанища има складирани към 22 млн. т зърно от остарялата годишна продукция, което не е могло да бъде изнесено поради съветската експанзия. По тази причина от много време доста други страни търсят способи експортът по море станалата жертва на експанзия страна да се възобнови.

Прогнозите на американското земеделско министерство (USDA) за новата годишна продукция демонстрират, че най-засегната ще бъде точно Украйна, като производството й на пшеница ще падне до 21,5 млн. т, а износът - до 10 млн. т, против износ, достигащ в минали акции 19 млн. т.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР