По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до

...
По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до
Коментари Харесай

8 съдии от 4 европейски държави са на посещение в Окръжен съд - Варна

 По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 октомври на работно посещаване в съда ще бъдат 8 съдии от Испания, Италия, Португалия и Германия, оповестиха от пресслужбата на институцията. Визитата им е в границите на програмата Европейска мрежа за правосъдно образование EJTN (European Judicial Training Network) за продан на отзиви и опит сред представители на органите на правосъдната власт.

Основната цел на програмата е възстановяване на практическите знания във връзка с други правосъдни системи, в това число правото на Европейски Съюз и законодателството в региона на човешките права, посредством директни контакти, продан на отзиви и опит сред съдии и прокурори от разнообразни държави-членки на Европейски Съюз.

В първия ден от едноседмичното посещаване във Варна гостите бяха посрещнати първо от ръководителя на Варненския областен съд – арбитър Марин Маринов и координатора на визитата – арбитър Мария Терзийска, която е заместник-председател на институцията и началник на " Търговско поделение “. След това магистратите се срещнаха с управлението на правосъдната институция и съдии, с цел да научат повече за особеностите в работата на най- огромния извънстоличен съд.

Те обмениха информация и дискутираха правосъдните практики в европейските страни в региона на гражданското, комерсиалното и наказателното право, както и организацията на работа във времето на пандемия. Чуждестраните магистрати бяха осведомени с работата на Центъра за медиация, профилираното помещение за чуване на деца – така наречен " Синя стая “, както и с просветителните планове, по които Окръжен съд работи. През седмицата задграничните магистрати ще посетят Окръжна прокуратура, Районен съд – Варна, ще прегледат " Синя стая “, Центъра за медиация към правосъдния регион. По време на престоя си задграничните магистрати имат планувана среща и с ръководителя на Апелативен съд – Варна. В сряда ще бъдат в Икономически университет – Варна, с цел да научат повече за компетентност " Съдебна администрация “ към катедра Правни науки, както и за просветителния план " Младите и правораздаването “, осъществен от образователното заведение и съда. Планирани са визити също в Регионалната дирекция на Държавната организация за протекция на детето и Затвора-Варна.

Паралелната стратегия включва запознаване със забележителностите на града – Аладжа манастир, Археологически музей – Варна и резиденция Евксиноград.

 

Програмата EJTN започва през 2005г. по самодейност на Европейския парламент и се стреми да развие европейската правосъдна просвета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР