По покана на държавния глава Румен Радев президентът на Република

...
По покана на държавния глава Румен Радев президентът на Република
Коментари Харесай

Полският президент Анджей Дуда е на официално посещение в България

По покана на президента Румен Радев президентът на Република Полша Анджей Дуда е на публично посещаване през днешния ден в България. Това оповестиха от прессекретариата на президентството.

Сред тематиките, по които двамата ще беседват са задълбочаването на двустранното икономическо и капиталово съдействие, партньорството на България и Полша в Европейски Съюз и НАТО, районното съдействие и взаимоотношението в областта на сигурността.

От 11 часа на площад "Св. Александър Невски " ще се състои церемонията по формалното посрещане на президента Анджей Дуда и неговата брачна половинка Агата Корнхаузер-Дуда в България. Той ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

В 11.30 часа президентите на България и Полша ще проведат среща на "Дондуков " №2, след което ще се състоят пленарните диалози сред делегациите на двете страни.

В 12.45 часа в наличието на президентите Румен Радев и Анджей Дуда в Гербовата зала на президентската институция ще бъде валидирана илюстрована пощенска карта във връзка 100 години от установяването на дипломатически връзки сред Република България и Република Полша.

Двамата държавни глави ще дадат взаимна конференция от 12.50 часа.

Президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева ще посетят дружно с президента Анджей Дуда и Агата Корнхаузер-Дуда Полския институт в София, където от 17.00 часа ще бъде открита изложбата "100 години от възобновяване на независимостта на Полша, 100 години от установяването на дипломатически връзки сред Полша и България ".

В рамките на формалното посещаване в България президентът Анджей Дуда ще организира срещи с министър-председателя Бойко Борисов и с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Като цяло стокообменът сред България и Полша се характеризира със постоянни равнища при непрекъснати стокови групи и позиции, и резистентен напредък през последните години. През 2013 година търговията сред двете страни прескочи 1 милиарда евро и от този момент връзките непрекъснато се уголемяват. Проблемът е, че салдото е негативно за България.

През първите три месеца на тази година износът е 172.14 млн. евро (9-то място в общия експорт), което е нарастване с 11.6 на 100. Вносът за интервала е 230.424 млн. евро (9-то място импорта), което и спад с 11.4 %. Стокообменът възлиза на 402.438 млн. евро, като се регистрира спад от 2.9%, а салдото е негативно за България с минус 58.410 млн. евро.

През 2017 година сме изнесли за Полша артикули за 628.078 млн. евро (13-то място), което е растеж със 7.2% по отношение на 2016-а. Вносът у нас е бил на стойност 1.092 милиарда евро (9-то място) и е повишен с 3.4 %. Стокообменът сред двете страни отбелязва връх като възлиза на 1.720 милиарда евро. Той се усилва с 4.8% и образува дял от 3% от общия ни стокообмен с всички страни. Салдото обаче е негативно за страната ни (с -464.173 млн. евро).

Съществуват благоприятни условия за възстановяване на съществуващата стокова конструкция на стокообмена, означават от Министерството на стопанската система. Те могат да се осъществят посредством увеличение каузи на изнасяните от България: виновност и вермути, мото и електрокари, лекарства, замразени плодове и зеленчуци и доматен концентрат. Сред стоките с капацитет за реализация, са: манганова руда, бетонит и перлит, калцинирана сода, билки и бяло саламурено сирене.

По данни на Българска народна банка за интервала 1996-2017 година директните полски вложения в България са в размер от 243.2 млн. евро.

През 2017 година по предварителни данни те са 24.2 млн. евро. През първите три месеца на тази година по данни на Българска народна банка полските директни вложения у нас са 6.3 млн. евро. Полските вложители демонстрират интерес към вложения в енергетиката (топлоелектрически централи) и в дребни и междинни предприятия.

Туризмът е измежду секторите с капацитет. През последните пет години пораства броят на полските туристи, които гостуват у нас. През първите три месеца на 2018 година полските туристи у нас са 16 729 души (7-мо място в ЕС) и нарастване с 3.6 на 100. Българските туристи посетили Полша за същия интервал са 13 161 души, това е 15-то място и нарастване с 1.9 %.

През 2017 година полските туристи у нас са били 394 082 души (4-то място в Европейски Съюз след Гърция, Румъния и Германия), което е нарастване със 7.7% или с 28 258 индивида. Българските туристи в Полша през предходната година са 66 836 души, това е 14-то място и нарастване с 36.2% или със 17 765 души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР