По персонална покана на Български културен форум Мартеница“ в Щутгарт.

...
По персонална покана на Български културен форум Мартеница“ в Щутгарт.
Коментари Харесай

Пловдивската Евмолпея с участие на празника за Деня на светите братя Кирил и Методий в Щутгарт

По лична покана на Български културен конгрес " Мартеница “ в Щутгарт. пловдивският Девически хор " Евмолпея “ ще вземе присъединяване в тържествената стратегия отбелязваща Деня на Светите Равноапостоли и настойници на Европа братята Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета - 24 май.

Изявите ще се състоят от 29 май до 2 юни 2022 година Хор " Евмолпея “ при ОДК с диригент доктор Алия Хансе, клавирен акомпанимент Йорданка Иванова и арт управител Ганка Янкова, ще изнесе цикъл концерти в границите на 29-то си европейско турне  на разнообразни места, в партньорство и с кметствата на Льонберг и Людвигсбург. Проявата се финансира от Културния календар на Община Пловдив за 2022 година по съставен елемент " Мобилност “.

На 30 май Девически хор " Евмолпея “ ще пее в Evangelisch metodhistische Kirche  in Rutesheim, на 31 май в Christus Kirche in Ludwigsburg, на 1 юни в Ortodoxe bulgarische Kirche in Stuttgart – Hofen. В същия ден надарените девойки ще гостуват с показване в новооткритата постройка на най-големия корпоративен музей в света Мерцедес – Бенц, който, както и хорът празнува 16-годишнина. 

На идващия ден също с показване ще бъде и визитата им в Lindenmuzeum – музей на етносите, където ще се срещнат с културите на ислямския свят, Пакистан, Близкия и отдалечен изток, Латинска, Северна Америка и Океания. Солист на концертите ще бъде изтъкнатият пианист и учител в Щутгарт Благой Филипов.

" Евмолпея “ е високо оценен състав в Германия. Топлите връзки с немски хорове и концерти в разнообразни немски градове, присъединяване в интернационалните фестивали, прелестните реакции на немската аудитория, високите оценки на хоровата им колегия и ценителите на хоровото изкуство предопределиха по натурален метод избора на пловдивските девойки.

Както постоянно " Евмолпея “ приготвя забавна стратегия от 24 песни, в която участват произведения, обхващащи доста стилове и столетия. Този път акцентът ще бъде върху песните от български създатели. Разбира се, девойките ще създадат своя юношески поклон към немската аудитория с произведения на Людвиг ван Бетовен, Феликс Менделсон – Бартолди, Алберт Ниеман, Ричард Айленберг, само че непроменяемо ще стартират с " химна на българската култура “ " Върви, народе възродени “. Тази година се навършват 130 година от написването на текста му, чийто създател е Стоян Михайловски.

За следващ път младите пловдивски хористи ще развеят знамето на българската просвета. Те ще са културни дипломати, които през годините на своята креативна активност и осъществявания, сполучливо показват българския дух, хубост и гений при срещите си с нашите сънародници зад граница.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР