По отношение на политическите компоненти в промяната на конституцията наблюдаваме

...
По отношение на политическите компоненти в промяната на конституцията наблюдаваме
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: С промените в конституцията парламентът концентрира все повече власт

По отношение на политическите съставни елементи в смяната на конституцията следим нещо, което аз бих могла да нарека хелиоцентризъм, т.е. прекомерно доста се концентрират пълномощия в Народното събрание. Това сподели по Българска национална телевизия доцент Наталия Киселова – учител по конституционно право.

Според нея парламентаризмът се връща, когато е налице непрекъсната връзка сред държавното управление и Народното събрание.

По думите й, когато държавното управление не желае да поеме отговорност по избрани въпроси, то ги трансферира на Народното събрание.

„ Не би трябвало да привикваш министрите по авансово заложени въпроси, които са селектирани от чиновниците в Народното събрание. За това е толкоз значимо кой ще бъде ръководител на Народното събрание, тъй като той споделя „ да “ – този въпрос отива, „ не “ – този не дава отговор на условията на правилника “, разяснява доцент Наталия Киселова

Предстои Конституционният съд да се произнесе по измененията. Доц. Киселова сложи двата акцента, върху които той ще работи.

Преподавателят по конституционно право изрази мнението, че в този момент има доста ослепителен политически миг с избора на конституционните съдии, съгласно направени ремонти в конституцията.

„ Заявките са за доста ярки политически фигури “, безапелационна е тя.

От изключителна значимост съгласно нея е да се види дали по време на избор на конституционни съдии ще има гласност и неприкритост.

„ Дали ще позволен да има задаване на въпроси към претендент конституционните съдии. По този метод те сами ще покажат дали настояването на президента е основателно “, заключи тя.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР