По официална статистика на СЗО повече от 300 млн. души

...
По официална статистика на СЗО повече от 300 млн. души
Коментари Харесай

Доц. Стаевска: Около 40% от пациентите със сенна хрема правят и астма


По публична статистика на СЗО повече от 300 млн. души по света страдат от астма. Проучване, направено през 1997 година в България, демонстрира, че към 9% от популацията има астма.

„ Това е най-честата хронична болест в детска възраст, която основава изключително огромни проблеми в учебно заведение “, сподели в „ Тази заран “ доцент Мария Стаевска, шеф на Клиниката по алергология в Александровска болница.

По думите ѝ към 40% от пациентите със сенна хрема вършат и астма.

„ Този сезон беше много нападателен и доста от пациентите получиха пристъпи за първи път “, добави тя.

Доц. Стаевска успокои, че поленовата астма не е нещо ужасно и се управлява добре с медикаменти и даже може да бъде излекувана с подобаваща имунотерапия, назначена от алерголог.

Оплакванията може да стартират още от ранна детска възраст. Пикът на сенната хрема нормално е тийнейджърската възраст. По данни във Англия към 50% от децата към този момент са със сенна хрема. Доц. Мария Стаевска посочи, че не е невероятно на 30 или 40-годишна възраст човек да отключи сенна хрема.

Вече един път развита, астмата се управлява с лекарства. Доц. Стаевска посъветва бременните и майките с дребни деца да не пушат, тъй като това усилва шанса децата им да станат хронични астматици. Тогава лекуването е хронично.

„ Това е другият проблем. Все още астмата убива, макар че грижата за астматиците е доста по-добра в актуалната медицина. Има лекуване, само че пациентите не го употребяват. Инхалаторните кортикостероиди не са най-лошото нещо, което може да се случи на човек. Помпите са, с цел да не се взимат орални кортикостероиди. Направени са по този начин, че да влиза доста малко и единствено да потиска възпалението, без да пречи на индивида “, изясни още алергологът.

Сега е дървесният сезон, а в края на май е пикът на тревния. В България най-вече пациенти имат алергии към треви.

„ Хубаво е тези хора да заобикалят да се движат в паркове в пика на цъфтежите. Когато се прибират у дома, да измиват ръцете си. Носенето на маска също значително защищава. В пика на полените е хубаво жилището да се проветрява заран и вечер, а не денем “, посъветва още доцент Стаевска.

Алергологът означи още, че хроничните неинфекциозни заболявания в актуалния свят се усилват от ден на ден – автоимунните, алергичните, туморите, затлъстяването, сърдечносъдовите, аутизмът и други

„ За всички тях се счита, че има проблем с тази увеличена пропускливост на нашия контакт с околния свят. Замърсяването на околната среда, пакетирането на разнообразни артикули с консерванти и оцветители. Всичко това значително усилва пропускливостта на нашата преграда и стартират да навлизат тези фактори от околната среда. Променят нашия микробиом, а оттова и взаимоотношенията с имунната система “, изясни доцент Стаевска.

Ако не се вземат незабавни ограничения, най-вероятно това ще продължи, предизвести тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР