По-ниски добиви от грозде се очакват в Сливенско през тази

...
По-ниски добиви от грозде се очакват в Сливенско през тази
Коментари Харесай

Ниски добиви от грозде очакват в Сливенско заради поражения от градушка през май

По-ниски добиви от грозде се чакат в Сливенско през тази година. Това заяви пред БТА Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината. Частни производители и две компании обработват в землището на Глушник към 3500 декара лозя.

Над 90 % е унищожено гроздето в масивите, където на 16 май падна градушка, сподели Петков. Качеството на гроздето той дефинира като доста положително. Търсенето и през тази година не е огромно, сподели Димитър Петков, като напомни, че от години винпромите нямат интерес към продукцията и гроздето се изкупува от хора от цялата страна за персонални потребности. 

Цената за сорта червен мискет е 80 ст. на кг. Стопаните споделят, че изпитват усложнения поради повишението на цените на горивата, торовете и работната ръка. Според тях е нужна държавна регулация за вноса от чужбина.

Има данни, че в региона на Глушник грозде са отглеждали още по времето на траките, съобщи Димитър Петков. Лозови масиви има и в прилежащите села Драгоданово, Калояново и Блатец. Традиционните локални сортове са червен мискет, мускат, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР