По-ниска присъда и ново дело за смъртта на 8-годишния Томи

...
По-ниска присъда и ново дело за смъртта на 8-годишния Томи
Коментари Харесай

Осъденият за смъртта на внука на Тома Томов иска ново дело и по-малка присъда

По-ниска присъда и ново дело за гибелта на 8-годишния Томи от Мездра изиска преди дни Димитър Йотов, който бе наказан поради немарливо предпазване на оръжие. С него 8-годишният му наследник Кристиян стреля и рани смъртоносно приятеля си. Малкият Томи е внук на дългогодишния областен прокурор на Оряхово, прочут ромски водач и някогашен народен представител Тома Томов.
Искът е подаден в Софийския апелативен съд от отбраната на Йотов.
Делото мина на две инстанции и завърши с дефинитивна ефикасна присъда за Йотов, който беше приет за отговорен, че е държал налични и необезопасени огнестрелни оръжия. Първо районният съд в Мездра реши, че той би трябвало да заплати по 200 хиляди лева обезщетение на родителите на убитото дете, а Окръжният съд във Враца понижи на половина размера на сумата.
“Искането ни за обновяване на делото е импортирано до апелативните съдии в София посредством съда в Мездра. В него акцентираме, че решението, с което Димитър Йотов беше наказан на 6 година отнемане от независимост за немарливо държане на огнестрелни оръжия, в резултат на което е създаден гибелен изстрел, е в нарушаване на закона и е очевидно незаслужено. Има и позволени процесуални нарушавания по делото и те го опорочават. Настояваме за смяна по главния състав на наказването и да не се квалифицира като изключително тежък случай”, сподели Явор Нотев, юрист на наказания.
Според адвокатката на почерненото семейство Светла Генова, в случай че тази подготовка отпадне, при вероятно обновяване на делото присъдата на Йотов може да бъде понижена и да стане условна.
“Не имам вяра, че делото може да бъде обновено, само че от нашето правораздаване може да се чака всичко”, сподели още тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР