По нейни думи болниците сами трябва да взимат решения, за

...
По нейни думи болниците сами трябва да взимат решения, за
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Проблемите в здравната система са резултат от здравната реформа

По нейни думи лечебните заведения сами би трябвало да взимат решения, за които в този момент чакат заповед от по-високо равнище. След не повече от 5 години в първичната помощ ще настъпи злополука, тъй като няма фрагменти, а тези които работят са на възраст, сподели доктор Виткова. Тя бе безапелационна, че не може да продължава този недостиг на експерти.

 

Д-р Виткова сподели още: " Периферията е оголена от фрагменти, има свръхконцентрация на болнична помощ в няколко града. Трябва да се реши ще спрем ли строителството на все нови и нови лечебни заведения в София, Пловдив и Варна. Какво ще вършим с фрагментите, ще приключват през днешния ден държавна поръчка и на следващия ден ще заминат за чужбина? Или ще въведем някакви ограничавания? Който желае да замине за чужбина - заплаща си образованието и отпътува, но който е приключил държавна поръчка да даде дължимото на обществото, което е вложило в неговото обучение.

 

При специализация: държавна поръчка – контракт – работиш. Искаш да специализираш в чужбина – плащаш си специализацията и заминаваш. Другото е извънредно незаслужено към обществото. "

 

Д-р Виткова сподели, че е въпрос на съзнание човек да носи маска когато е болен, с цел да защищити другите, това е здравна просвета. По отношение на COVID-19 тя е на мнение, че при наслагване на другите вируси, дружно с COVID-19 ще се наложи да се вкара условието за носене на маска в огромните магазини и публичен превоз.

В МБАЛ Гоце Делчев в детското поделение няма свободни кревати, като водещи са респираторните инфекции. Д-р Тонгов изясни, че нямат дефицит на медикаменти. Лекарите споделиха, че няма да връщат пациенти, в случай че се нуждаят от хоспитализация, само че казуса с неналичието на кревати остава.

 

РЗИ Бургас ще разисква данните за увеличаващите се случаи на грип в града. Д-р Сали от УМБАЛ – Бургас заболяваемостта при децата се усилва. Тя сподели, че при признаци детето първо би трябвало да бъде прегледано от доктор и да не се прибягва до самолечение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР