По-неблагоприятна стопанска конюнктура през юли в строителството, търговията на дребно

...
По-неблагоприятна стопанска конюнктура през юли в строителството, търговията на дребно
Коментари Харесай

Бизнес климатът в строителство и услугите сочи захлаждане

По-неблагоприятна стопанска обстановка през юли в строителството, търговията на дребно и услугите, до момента в който в индустрията се следи възстановяване, записват регулярните Бизнес анкети на Националния статистически институт.

През юли 2017 година общият индикатор на бизнес климата се намалява с 1.4 пункта спрямо юни, само че продължава да е над дълготрайното си приблизително ниво (със 7.8 пункта).

Основният фактор, объркващ активността във всички браншове, остава несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Промишленост. Показателят " бизнес климат в индустрията " се усилва с 1.3 пункта по отношение на предходния месец (в резултат на усъвършенстваните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По отношение на износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца обаче прогнозите им са по-неблагоприятни.

Същевременно през юли спрямо април междинното натоварване на мощностите в индустрията се намалява (с 0.8 пункта) и доближава 74.7%.

Строителство. През юли бизнес климатът в строителството се утежнява с 3.2 пункта, което се дължи на изместване на оценките и упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата записва усъвършенстване на актуалната строителна интензивност, като прогнозите за идващите три месеца остават удобни, въпреки и по-резервирани спрямо предходния месец.

Търговия на дребно. Показателят се намалява с 2.9 пункта вследствие на по-неблагоприятните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно обаче се записва лек оптимизъм в прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца.

Услуги. През юли бизнес климат в бранша спада с 3.3 пункта, което се дължи на изместване на оценките и упованията на мениджърите за бизнес положението на предприятията от " по-добро " към опазване на " същото ". Мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги са също по-резервирани.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР