„По мое време разговор за забавяне не е воден. До

...
„По мое време разговор за забавяне не е воден. До
Коментари Харесай

Каракачанов: Няма опасност да загубим въздушния си суверенитет


„ По мое време диалог за закъснение не е воден. До 12 май, когато аз съм бил министър на защитата, нито един представител на компанията производител, нито на Съединени американски щати, ни е споделил, че ще има закъснение.

Това разяснява някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов в предаването „ Лице в лице “ във връзка предизвестието на президента Румен Радев за риск от загуба на въздушния ни суверенитет, поради забавянето на доставката на новите изтребители F-16.

„ Ако президентът има информация за закъснение, евентуално е от министъра на защитата, който имаше среща със секретаря на департамента на Съединени американски щати. Да кажат какво са говорили с американците “, прикани Каракачанов

Той акцентира, че не е имал нито публична, нито не публична информация за закъснение на доставката на изтребителите.

„ Във всеки контракт има форсмажорни условия “, разяснява още Каракачанов.

По думите му обаче, даже на следващия ден сутринта да дойдат новите самолети F-16 блок 70, идващите две години няма да могат да извършват задачата „ ер полисинг “.

„ Пилотите, които се образоват сега, ще им би трябвало най-малко година и половина, с цел да се качат на тези изтребители, тъй като упражняват на базови модели. До тогава, както и сега, нашето въздушно пространство се охранява от нашите изтребители МиГ-29 “, съобщи той и акцентира, че няма заплаха от загуба на въздушния ни суверенитет.

„ По мое време бяха ремонтирани осем изтребителя, в случай че се отделят едни пари за поддръжката им, ще се употребяват до 2028 година и няма да загубим въздушен суверенитет “, сподели още някогашният министър на защитата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР