По-малко трудови злополуки в строителния сектор отчитат от Инспекцията по

...
По-малко трудови злополуки в строителния сектор отчитат от Инспекцията по
Коментари Харесай

НСИ: По-малко трудови злополуки в строителството през 2018 г.

По-малко трудови злополуки в строителния бранш регистрират от Инспекцията по труда с помощта на засиления надзор в последните години и макар повишаването на строителните размери.

По данни на Националния статистически институт разгънатата застроена повърхност на нови здания през 2018 година е с над 1/5 повече по отношение на 2017 година Същевременно през предходната година Национален статистически институт е записала 14 злополуки с съдбовен излаз на работното място, а през 2017 година те са били 18. Общият брой трудови злополуки е повишен - през 2018 година те са били общо 207, а година по-рано - 175.

Пикът в трудовия травматизъм в бранша през последните години е бил през 2014 година, когато са регистрирани 244 злополуки на работното място, като 22 от тях са били с съдбовен излаз.

От Инспекцията по труда показват, че доста от трудовите произшествия са предотвратими, в случай че служащите съблюдават условията за сигурност. Те могат да бъдат предотвратени и в случай че работодателят управлява спазването на разпоредбите. Най-честите аргументи за тежките трудови злополуки в строителството са рухване от височина заради необезопасени скелета и градивни отвори на строителните обекти, рухване на предмети от височина и неизползване на персонални защитни средства.

Секторът е високорисков както поради сигурността при работа, по този начин и по отношение на използването на нерегламентирани практики при осъществяването на трудовите правни отношения. По тази причина през последните години към 10% от осъществените от ИА ГИТ инспекции са на строителни обекти.

През 2018 година са осъществени 5 470 инспекции в 4 127 предприятия за строително-монтажни работи, т.е. над 12% от осъществените общо 43 958 инспекции в 32 309 предприятия от всички стопански действия. При инспекциите на строителни обекти са открити 25 258 нарушавания. От тях 16 811 са свързани с безвредните условия на труд, 8403 са в региона на трудовите правни отношения, а други 40 са по отношение на трудовата подвижност. За премахване на установените нарушавания и са приложени 23 624 насилствени административни ограничения. Издадени са 158 акта за прекъсване на обекти, които директно заплашват живота и здравето на работещите.Установените случаи на работа без подписан писмен трудов контракт в строителството са 541- съвсем 1/5 от всички 2 505 открити случая. Издадени са 2 052 акта за определяне на административни нарушавания.

От тях 937 са свързани с обезпечаването на безвредни условия на труд, 1092 са за нарушавания, свързани с трудовите правни отношения, а 23 са по отношение на трудовата подвижност. За основани спънки на контролния орган са издадени 23 акта, а за несъблюдение на дадените наставления за премахване на нарушавания в инструкции период - 241.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР