По-малко от седмица след въвеждането на COVID сертификатите представители на

...
По-малко от седмица след въвеждането на COVID сертификатите представители на
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас

По-малко от седмица след въвеждането на Коронавирус документите представители на няколко сектора излязоха на митинги в разнообразни градове на страната този следобяд. В София бяха блокирани няколко основни кръстовища.

И през днешния ден откритите нови инфектирани не престават да порастват като за последното денонощие те са 5643, което растеж от една трета за седмица. Починалите още веднъж са трицифрен брой – 154. Заради растежа на случаите, заради които от през днешния ден в Русе и Пловдив бе въведено отдалечено образование, в Министерството на образованието са скептични, че ще бъде допустимо от идната седмица учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини да се върнат в клас от идната седмица.

Болниците в цялата страна изпитват големи усложнения, в редица от тях има дефицит на кревати. Българският лекарски съюз осъди държанието на свои сътрудници, които приказват срещу имунизирането, а президентът Румен Радев разгласи, че затварянето не е решение.

Здравният министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за изявление на някогашния министър председател Бойко Борисов, че хора се имунизират с препарати с изминал период на валидност.

Повече вижте в хронологията.
17:44За президента цялостното затваряне не е решение  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Associated Press

" Ако в този момент затворим с локдаун и по този начин решим казуса с увеличаващия се брой случаи на COVID-19 у нас, след няколко месеца отново ще влезем в локдаун. Има напрежение след въвеждането на зеления документ, само че другата опция е затваряне ", сподели през днешния ден на среща със студенти по медицина в Пловдив президентът Румен Радев, представен от Българска национална телевизия. По думите му би трябвало да се търси баланс сред опазването на здравето, лекуването на болните и действието на страната.

Радев акцентира, че решенията на здравната рецесия би трябвало да се взимат въз основата на здравната експертиза.17:00Сакскобургготски чака здравият разсъдък да надделее и повече хора да се имунизират  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Надежда Чипева, Капитал

" Искам да имам вяра, че и в България ще надделеят здравият разсъдък и гражданският образец, както в другите страни ". Това декларира някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски в изявление за испанското списание във връзка ниския брой имунизирани българи. Той приканва хората да не се доверяват на лъжливи тълкования за имунизациите. Сакскобургготски показва още, че в България образованието и респектът пред науката са на респект, само че сме и първата страна по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз.

" Това което ме озадачава, е извънредно ниският брой имунизирани хора в страна, в която образованието и културата са високо ценени. Изглежда обаче, че се популяризират измами за следствията от имунизацията. Тъжно ми е да виждам такава разлика сред Португалия и България, две страни, намиращи се в двата края на Европа - в Португалия над 80% от популацията са имунизирани, против едвам 22% в България. Искам да имам вяра, че и тук ще надделеят здравият разсъдък и гражданският образец, както в другите страни ", споделя още той.15:24Няколко сектора плашат с ежедневни протестиПротестиращи против последните ограничаващи ограничения, обвързващи визитата на редица обществени места с притежанието на Коронавирус документ, блокираха придвижването на Орлов мост в София и проведоха шествие до здравното министерство. Протести има и в други градове на страната. Те са проведени от асоциации на притежателите на заведения, фитнеси, работещи в туризма, детски клубове и други.
 Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Георги Пауновски

Протестите ще продължат в София и цялата страна всеки ден до анулацията на заповедта от предишния четвъртък, оповестиха протестиращите. Те желаят и оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Подробности вижте 14:39Огнище на ковид има в център за деца в Русе Огнище на ковид е записано в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания " Дете и пространство " в Русе, оповестява регионалната администрация в града, представена от Българска телеграфна агенция.

В обществената институция са инфектирани девет от общо десетте консуматори. 22-годишна жена е призната на болнично лекуване.

Незаразеният консуматор е преболедувал преди време. Двама от общо шестимата чиновници в центъра също са диагностицирани с коронавирусна зараза.

От регионалната администрация осведомят, че никой от заболелите не е ваксиниран против ковид.

Епидемичното изследване продължава, подхванати са всички ограничения от страна на способените институции, твърди управата.

Данните за инфектираните в региона слагат Русе в тъмночервената зона с 14-дневна заболеваемост от 655 на 100 000 души.13:26Връщането на учениците в клас може и да се отсрочи  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Велко Ангелов
Шансовете учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини в страната да се върнат в клас от идната седмица наподобява все по-малък, се разбра през днешния ден от изказване на зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова.

В понеделник служебните министри на опазването на здравето и образованието оповестиха проект, съгласно който от идната седмица - " най-вероятно към вторник-сряда " да стартира поетапното връщане към присъствено образование, съпроводено от постоянно проучване на децата и учителите без Коронавирус документи два пъти седмично.

Днес зам.-министър Гайдарова увери, че се работи по логаритми за тестване и се разискват всички елементи към проекта.

Подробности четете.12:18Кацаров сезира прокуратурата за изявление на Борисов за имунизациите  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Юлия Лазарова
Министърът на опазването на здравето е сезирал прокуратурата за разпространението на подправена вест от някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Ведомството написа в известие до медиите, че мотив за това е изявление на Борисов от 24 октомври, в което той декларира, че българите са имунизирани с препарати с изминал период. Той засяга съответно препарата на " Пфайзер ", годността на който бе публично удължена с 3 месеца от Европейската организация по медикаментите. Така тя е 9, а не 6 месеца по документи. Това значи, че препаратите, на чиито етикет написа, че се най-хубави до края на септември, могат да се употребяват до края на годината.

В неделя, че популацията се имунизира с препарати с изминал период на валидност. " Това е закононарушение. Защо продадоха хубавите, в период ваксини, а ваксинирате хората с такива с изминал период на валидност. Тя може да е безвредна, само че ефикасна ли е ", попита тогава Борисов.

В известието се показва, че в България се ползват препарати и ваксини единствено в период на валидност и че няма доктор по света, който би направил друго.

Допуска се, че подправената вест е публикувана от Борисов за предизборни цели. Подчертава се, че това е публично рисково действие, " поради обстоятелството, че лицето е някогашен министър-председател на България " и заради това, че е водач на партия, а мнението му може да повлияе на доста хора, се споделя в претекстовете за сигнала до прокуратурата.

Кацаров заключава и че поради това, че изявлението е направено в разгара на болестта, то може да се счита за опасност за националната сигурност.

По-късно от ГЕРБ оповестиха, че всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър подвига степента на социална заплаха поради неналичието на съответни решения по преодоляването на епидемиологичната вълна. Единственият провинен за неналичието на навременна информация, че срокът на валидност на изтеклите ваксини е продължен, е Стойчо Кацаров, се показва в известие до медиите.12:12В Чехия към този момент не може да се влиза с бърз тест  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал
Неваксинираните жители, идващи в Чехия от България, следва да показват негативен PCR тест, изработен най-вече 72 часа преди пътуването, като отпада опцията за влизане в страната с бърз антигенен тест. Те ще би трябвало да си създадат и втори PCR тест сред 5-ия и 7-ия ден след идването си. Това оповестява министерството на външните работи по отношение на влезлите от през вчерашния ден в действие нови ограничения за влизане в Чехия от високорискови страни, каквато е България.

Не се ползват каквито и да е ограничаващи ограничения за деца под 12 години, както и за имунизирани жители, притежаващи документ за имунизация.

Всички идващи от България следва да попълнят авансово електронен формуляр на пътуващия (Passenger Locator Form - PLF) и да го показват при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес:

При директно прекосяване до 12 часа няма условие за предварителна регистрация преди пътуването, нито за показване PCR тест преди или след влизане в страната.

Гражданите могат в детайли да се срещнат с настоящите условия за влизане в Чешката република и изключенията от тях.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се обръщат към българското посолство в Прага на следните телефонни номера: 420 222 212 011; 420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: 420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството:.11:04Учен: Вълната на Запад сподели, че имунизациите смъкват броя на умрелите и тежко боледуващите  скрийншот
скрийншот
Голямата разлика сред обстановката в България и в страните в Западна Европа е степента на имунизация, която разреши там броят на инфектираните да се разкачи от тежкото протичане и смъртността. Дори и тук-там, където има още веднъж вълна на ковид, не умират хора и това е основното, разяснява пред " Нова телевизия " Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон. Той посочи, че страните, за които приказва, имат имунизирани над 70% от възрастното население. Анализира, че в случай че се гледа развиването на вълната в България през предходната есен, то от началото й до Коледа броят на инфектираните и умрелите се е повишил 7 пъти. Но тогава данните потеглят от " ниска база " - 200 инфектирани и 17 умряли приблизително дневно. Сега началната база - отпреди към месец, е над 2000 инфектирани и повече от 100 смъртни случая дневно. " Ако те станат 7 пъти повече дневно до Коледа, разбирате какво се случва ", разяснява доктор Марков.

Уточни, че това е най-лошият сюжет и сбъдването му е функционалност на това дали ще се вземат и какви ограничения от здравните управляващи за ограничение на болестта. Напомни, че до пик в болестта се стига известно време след въвеждането на ограничения. Допусна, че степента на болестта сега в България е такава, че макар въвеждането на зелен документ може да се стигне до ограничаване за всички в даден миг.

Според него може да се вкара зелен документ и при преболедуване, откакто в границите на България подобен се издава и за първа сложена доза ваксина, само че единствено краткосрочно.10:46Пулмолог: Най-важен е прегледът от доктор в първите 7 дни на болестта  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Надежда Чипева, Капитал
Най-важното с цел да не се стига до затруднения, е пациентът да бъде вярно лекуван в първите 7 дни след появяването на признаци на ковид. Това изясни пред " Нова телевизия " пулмологът Петър Чипев.

" Тази болест протича с доста типични признаци. Изключително значими са първите 7 дни. В тях се развиват затрудненията ", добави той.

Даде образец с това, че в случай че инфектиран пациент си направи фотография на белия дроб през първите 2-3 дни тя най-вероятно ще наподобява естествена, само че по-късно се получават провалите и при изхода от болестта фотографията ще демонстрира нещо доста друго.

Именно от първата седмица от появяването на признаци е значим прегледът от доктор.

" Според мен това е отговорът на въпроса за какво са претъпкани лечебните заведения. Очевидно не водим войната вярно ", съобщи доктор Чипев.09:43Работодатели: Можем да плащаме тестванията, само че не е редно  Скрийншот
Скрийншот
Собственикът на веригата за детски играчки " Хиполенд " Мариан Колев и Ивайло Пенчев, основател на компанията за катерачни стени " Уолтопия " разясниха пред " Нова телевизия ", че мога да заплащат тестванията на чиновниците си, които не са имунизирани, само че считат, че това не е редно. И двамата споделиха, че ще платят по няколко теста, с цел да има дадат малко повече време в сравнение с страната да вземат решение.

Пенчев означи, че има фундаментален проблем с това, че хората не ценят нещата, които получават гратис, а също и съзират нещо подозрително, когато биват притискани да вършат нещо гратис.

Мариан Колев уточни, че от 12% на над 30% е скочил процентът на имунизирани измежду чиновниците му след въвеждането на зелените документи.( Какво разяснява пред " Дневник " четете. )

Работодателите би трябвало да мрънкат по-малко, те не са слабите хора в обществото, разяснява Пенчев и уточни, че в случай че би трябвало страната да оказва помощ на някого, то би трябвало да е на слабите в обществото - да вземем за пример на останалите без работа, а не на бизнеса. Посочи, че страната в никакъв случай на никого не е помогнала, а е задължила едни данъкоплатци да си дадат парите на други.

Кротките и работливите оказват помощ на буйните тарикати. Когато работодатели стартират да желаят пари от страната, те желаят някой да работи гратис за тях.
 Ивайло Пенчев,
"Уолтопия "

Зелените документи са обяснявани като ограничаване и наказване, а те са тъкмо противоположното на това. Те дават независимост. Ако няма зелени документи, ще има затвор за всички, което е по-лошо, разясниха и двамата.

Според Колев здравният министър е взел " малко меко " решение, с цел да не ядоса доста хора. Оценката му е, че зеленият документ е трябвало да важи за всички чиновници, а клиентите да си вземат решение сами.

Всяка насила води до митинги, само че във всяко общество има форма на насила, разяснява Пенчев във връзка плануваните за през днешния ден митинги на браншови организации против зелените документи. " Това е една от най-разумните принуди – принудата хората да бъдат имунизирани, против която митингите са най-необосновани. Същите хора, които стачкуват против тази насила, живеят в доста други принуди – вземат им парите под формата на налози и ги раздават на мошеници и тази насила са я поели и не стачкуват против нея, не разрешават им да карат пили и т. н. ", уточни той. 08:58Браншови организации излизат на митинг поради зеления документ  Кадърът е от митинга на заведенията в края на януари.
© Юлия Лазарова

Кадърът е от митинга на заведенията в края на януари.
Браншови организации са оповестили за през днешния ден народен митинг против въвеждането на зеления документ. Очаква се в разнообразни градове да има демонстрации под мотото " Всички дружно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност! ", оповестява Българска национална телевизия.

Според недоволните организации въведените ограничения са несъответстващи и дискриминационни.

Недоволството на браншовите организации стартира в 15 ч. в няколко града в страната. Към момента е известно, че в него ще се включат Алиансът на туристическата промишленост в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията " Здраве и фитнес ", представители на ритейл центрове и на детски центрове.

В София митингът ще бъде на Орлов мост.08:51Работодатели упрекнаха ръководещи, че са проспали лятото за поддръжка на бизнеса  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Велко Ангелов
Бизнесът от година упорства да има мярка, която да поддържа непрекъснатите разноски на фирмите при внезапен спад на продажбите поради ограниченията за ограничение на ковид, разяснява по Българска национална телевизия Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал. Ние сме в такова състояние, защото бизнесите не са изцяло затворени, само че са с ограничаване в активността, в това време непрекъснатите разноски си вървят, изясни той
Вместо през лятото да се създаде такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да вършат такива разработки и в този момент стигаме до тази обстановка, че редица браншове са изправени пред затваряне и банкрути, заключи Велев.08:38Кантарджиев: Въпросът със документите трябваше да се сложи през лятото  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Юлия Лазарова
Въпросът за документите трябваше да се сложи лятото. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространяване на вируса, разгласи пред Българска национална телевизия Тодор Кантарджиев, някогашен член на Националния действен щаб, който сега е съветник на Столичната община по имунизационния развой.

В следващата си рецензия към актуалните ръководещи той заключи, че идващите две седмици ще са доста сложни за българския народ, тъй като нищо не се е предписание за подготовка за тази вълна през последните 6 месеца.

Посъветва медиите да оповестяват единствено данните от PCR тестванията, защото бързите се правели на на практика здрави хора и не били показателни за болестта.

В отговор на въпрос разгласи, че имунизираните могат да бъдат кръводарители 15 дни след имунизацията.08:29Лекарският съюз осъжда говоренето против имунизациите от медици  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Надежда Чипева, Капитал
Българският лекарски съюз осъжда държанието на свои сътрудници, които са срещу имунизирането, разгласи пред Българска национална телевизия ръководителят на организацията Иван Маджаров. " Ако тези, които би трябвало да убеждават, не се имунизират, е разумно да си зададеш въпроса за какво пък аз би трябвало да го върша ", уточни той.

Какво трябваше да се случи, с цел да схванат сътрудниците по лечебните заведения, че това ще е условие и у нас, попита риторично той в отговор на въпрос за въвеждането на зелените документи. " Цяла Европа го вкара, цяло лято, и в този момент внезапно - министър Кацаров го въвел ненадейно, ами не е ненадейно. Беше ясно, че ще преминем към зелен документ ", акцентира той. " Щом един след различен в телевизионните студия вземат участие единствено лекари, вместо да се занимават с главната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме дтам още веднъж да виждаме мъже и дами, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и признати в болница ", проучва той.
Оценката му е, че през лятото е изгубено времето, защото от май до август на практика не се е говорело за ковид.08:06С една трета за седмица пораства броят на инфектираните  Коронавирусът в България: митинги против документа и дребен късмет за връщане на учениците в клас (хронология)
© Лили Тоушек
Броят на инфектираните пораства с 36% на седмична база, демонстрират данните от Единния информативен портал. За последното денонощие откритите нови случаи е 5643. Процентът позитивни проби е 13.56% като направените проби са 41 613, което е 91% растеж за седмица.

Остава трицифрен броят на умрелите вследствие на болестта, като за последното денонощие те са 154, което е растеж от 22% за седмица. Общо 93% от тях не са имунизирани.

Общо 902 души са постъпили в лечебни заведения за последното денонощие.

За денонощието са сложени общо 25 424 дози ваксина.

Данните в графики можете да видите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР