По-малко от седмица ни дели от третото издание на набиращото

...
По-малко от седмица ни дели от третото издание на набиращото
Коментари Харесай

Пътят към върха тръгва със 7 концерта на 6 сцени

По-малко от седмица ни дели от третото издание на набиращото все по-голяма известност събитие „ Пътят към върха “.  Идеята на уредниците от отдел „ Култура, археология и културно завещание “ на Община Пловдив и регион „ Централен ” е цялата зона на Бунарджика да се трансформира в пространство за музика.

Празникът " Пътят към върха " ще стартира 18 септември 2022 година, неделя, с начало в 16.00 часа. В  третото издание на събитието ще забележим и чуем 7 концертни прояви с над 50 реализатори на 6 подиуми.

Кулминацията е в 21.00 часа на върха на Бунарджика. В концепцията са заложени разнообразни по род и стилове художествени интеракции- класика, джаз, поп и други, планувани са и изненади, които включват директно присъединяване на жители на спонтанните подиуми.

„ Пътят към върха “ се осъществя от Сдружение за просвета и обучение „ Милчо Левиев “ - куратор на програмата, в колаборация с отдел „ Култура, археология и културно завещание ” към Община Пловдив и регион Централен. Събитието е част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив 2022 и е с вход свободен!

Ето богатата стратегия:

СЦЕНА 1  – АКВЕДУКТ  

КОНЦЕРТ „ ДЕЦА В ОРКЕСТЪРА “ – притежател на Награда Пловдив зa 2021г. в раздел „ Музика “ 

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00  

„ Деца в оркестъра “ е концерт, в който деца от ЦНСТ „ Детска къща “ Пловдив свирят взаимно с ученици на музикална къща „ Дивизи “ и професионалните музиканти от оркестъра на Опера Пловдив. Първият концерт на този план, сбъднат  от Къща за музикални магии „ Дивизи “ през 2021г. завоюва Награда Пловдив в категория „ Музика “.

В продължението му ще можете да чуете творби от Моцарт, Вебер, Вивалди, Лерой Андерсън и Петко Стайнов. Солисти са децата Боян Славов - ударни принадлежности, Петра Терзийска – цигулка и Алтънай Асенов-  ударни принадлежности, както и специфичният ни посетител  Боян Иванов  – кларинет, който ще дойде  от Лондон за концерта. Диригент ще е маестро Константин Добройков.

Къща за музикални магии „ Дивизи “ има за своя задача ранното детско музикално обучение и образование. В момента в нея се образоват над 50 деца на възраст 4 - 15г, които учат разнообразни типичен музикални принадлежности, солфеж, история на музиката, ансамблово свирене. Възпитаници на „ Дивизи “ вземат участие в  национални и интернационалните състезания и са носители на голям брой награди.

СЦЕНА 2   – ЛЕТЕН ТЕАТЪР    

Галерия ЕТЕРНА   провежда „ Детска работилница “ с педагози по изобразително изкуство

КОНЦЕРТ „ ДЖАЗ ЗА ДЕЦА “

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Начало 16.00

„ Джаз за деца ” са поредност образователно-развлекателни концерти за дребни и огромни, които дават опция на публиката да взе участие интензивно в осъществяванията на джаз пиеси, известни детски песни, аранжирани в стиловете рагтайм, боса нова, фънк, бибоп, както и на типичен пиеси. Началото е сложено през май 2010 година в столичния клуб „ Чайната “ от известния български тромпетист – Венцислав Благоев, и млади джаз музиканти.  

За дванайсет години планът се радва на аудитория от цялата страна, гостувал е на столични клубове, детски градини, културни центрове, музикални, профилирани и общообразователни учебни заведения, както и на фестивалните подиуми „ Дни на музиката в Балабановата къща “ (Пловдив), „ Мартенски музикални дни ” (Русе), „ Джаз конгрес Стара Загора ”, „ Джаз в Бургас ”, „ Благоевград джаз фест ”, „ Дикси джаз фест – Велико Търново, „ Джаз под звездите на Деветашкото плато “ и други  

През 2012 година „ Джаз за деца ” получава премията „ Златно перо ” за принос към българската просвета, а през 2016г. - “ПроКултура ” за принос за развиването на достъпа на младежите до културата.

Венцислав Благоев - тромпет и водещ

Станислав Арабаджиев - пиано

Димитър Благоев - китара

Михаил Иванов - контрабас

Невена Григорова - барабани, вокал

деца – перкусии и песни

СЦЕНА 3  – ФИТНЕС ПЛОЩАДКА 

КАРТИНИ ОТ ПИАЦОЛА

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00  

„ Картини от Пиацола “ ще ви потопи в буйния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. От богатия репертоар на композитора ще бъдат изпълнени едни от най-известните му творби, като  Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и други

Това е план на акордеониста Калоян Куманов, основан през 2021 година за 100 годишнината от раждането на Пиацола и към този момент втора поредна година е част от най-големите фестивали в София, Пловдив, Варна, Враца, Пещера и още подиуми из цяла България.

„ Картини от Пиацола “ е показан от солистите: Калоян Куманов - акордеон, Виктория Каридова - цигулка, Ралица Ботева - пиано, Едит Унджиян - вокал

СЦЕНА 4  – JAZZ 

DIXIELAND OL` STARS JAZZTET 

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00  

От 35 години музикантите от DIXIELAND OL` STARS JAZZTET са в основата на доста сполучливи обединения за остарял джаз - Университетски рагтайм бенд, Александров рагтайм бенд, Дикси джоукърс, Фантазиаланд дикси бенд и други Репертоарът им включва стотици пиеси и песни в жанр рагтайм, диксиленд и суинг.

Освен, че са прелестни инструменталисти, множеството от тях обичат и да пеят, изключително дружно с публиката. В програмата ще чуем джаз тематики, интерпретирани в присъщия импровизационен жанр на формата.

Невилиян Гемижев – кларинет

Павлин Павлов - тромбон

Александър Куманов - банджо

Проф. Владимир Радулов - пиано

Димитър Узунов - туба

Стефан Кожухаров - барабани

Венцислав Благоев - корнет и водач

СЦЕНА 5  -  НА ЪГЪЛА Пожарна охрана ПЪТЯ 

МАГДАЛЕНА ПЕТРОВИЧ ОТ „ БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ “

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00  

Магдалена Петрович е българска виолончелистка родена в Сърбия. Участва в разнообразни музикални фестивали - " Rutesheim Cello Academy " през 2016 година работейки с Якоб Спан, Вен Син Янг и джаз виолончелистът Стефан Браун както и във фестивала " Пабло Касалс " – Франция в класа на Никлас Шмид.

Нейното музикално обучение стартира в НМУ „ Любомир Пипков “ – София, след което продължава в една от водещите музикални консерватории в Лондон - “Guildhall school of Music and Drama " в класа на професор Стефан Попов.

Учи една година в Кралската консерватория в Хага - Холандия с Лариса Хроневелд. През 2018 приключва НМА „ Панчо Владигеров ” в класа на професор Анатоли Кръстев. Посещава майсторски класове в Европа на водещи музиканти в региона, като Франц Бартоломей

(Виенска филхармония), Венцеслав Николов, Владимир Перлин, Harro Ruisenaars, Марио Брунело, Диляна Момчилова. Магдалена работи и с Мишел Щраус (Парижка консерватория), Андрю Шулман, Александър Сомов и Ринат Ибрагимов.

СЦЕНА 6  -  НА ВЪРХА НА БУНАРДЖИКА

МАРТИН ДЕНЕВ DJ SET

Начало - 19.30

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Завършил е музикално учебно заведение в Пловдив с пиано, по-късно консерватория в Ротердам, Нидерландия, със компетентност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а по-късно латино пиано в Сантяго де Куба.

Мартин е взел участие в стотици фестивали и конгреси на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и артисти на нашето време. Дотук Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като доста от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните международни ранглисти за модерна електронна музика.

До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален шеф, продуцент и взе участие в десетки планове с музиканти от целия свят.

КОНЦЕРТ „ СВЕТОВНОТО КИНО В МУЗИКАТА “ 

С ХИЛДА КАЗАСЯН, ВАСИЛ ПЕТРОВ, ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И ПЛЕВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ 

Начало – 21.00. Времетраене – 1.30 мин.

" Световното кино в музика " e допиране на душата. Това е един необикновен театър, сбъднат от Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и прелестната Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Това е концерт, който разпръсква мрака в душите, свити от действителността.

" Световното кино в музика " ни придвижва в света на " Имало едно време в Америка ", " Кръстникът ", " Убий Бил ", " Кабаре ", " Флашданс ", " Хубава жена ", филмите на Чарли Чаплин и доста други. Връща ни в това време на наслада и равнодушие, на светлина и успокоение. Кара ни да забравим компликациите и отваря пред нас необятно вратата на щастието.

Прекрасни реализатори и музиканти пресътворяват прелестна музика, основана от велики композитори. Времето е уместно за допир с красивото. Точно в днешното време, би трябвало да се преоткрие светът на музиката. Защото тя към този момент не е просто изкуство и наслаждение. Тя към този момент е врач на изстрадалите от действителността хора.

Тя изцелява, посредством най-силното си оръжие хубостта. Тя носи онази ефирна лекост, която кара хората да се вгледат в себе си и да открият тайните, скътани надълбоко в душите им. Времето отделено за " Световното кино в музика " е пълноценно и всепоглъщащо.

Това е опция да започнеш да чувстваш и да усещаш. Да отвориш сетивата си, за оня вълшебен необикновен свят, който ни обкръжава, само че ние потънали в делника като че ли не виждаме.

На сцената с изключение на Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов и солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров са и едни от най-хубавите джазови музиканти в България - Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР