По-малко от 30% от българите са преминали обучение по първа

...
По-малко от 30% от българите са преминали обучение по първа
Коментари Харесай

Само 30% от българите могат да дават първа помощ

По-малко от 30% от българите са минали образование по първа долекарска помощ. Това излиза наяве от данните от анкета, извършена от БЧК във фейсбук, в която са взели участие 820 души. От тях 251 са показали, че са минали курс за оказване на първа помощ. Желание да опреснят своите познания са декларирали 216 от интервюираните. На 124 души се е наложило да приложат на процедура, наученото в курсовете на БЧК.
Анкетата на БЧК е извършена в навечерието на Световния ден за рестартиране на сърцето, който сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец в целия свят означиха на 16 октомври. Тази година той мина под мотото " Всеки би трябвало да има късмет ".
Най-висока готовност за оказване на долекарска помощ имат хората в скандинавските страни. Там 90% от популацията е подготвено да оказва първа помощ, а приблизително за Европа процентът е 56. Седем от 10 сърдечни ареста се случват на публични места, а оказването на помощ в първите минути е основно за спасяването на живот. В случай, че минат повече от 5 минути, даже и да бъде възобновен животът, мозъчната функционалност ще бъде нарушена. Вероятността човек да бъде избавен нараства сензитивно, в случай че в границите на първите минути се приложи и дефибрилация. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР