По-малко жени ще си намерят отново работа след пандемията в

...
По-малко жени ще си намерят отново работа след пандемията в
Коментари Харесай

13 милиона жени по-малко ще имат работа тази година

По-малко дами ще си намерят още веднъж работа след пандемията спрямо мъжете, защото неравенствата сред половете по света са се нараснали след появяването на КОВИД-19 и ще продължат в близко бъдеще, съгласно изследване на Международната организация на труда (МОТ), поместено на уеб страницата на организацията.

През 2021 година 13 милиона дами по-малко ще имат работа спрямо 2019 година, до момента в който заетостта при мъжете ще се възвърне до предпандемичното ниво. Прогнозата за повишаването на заетоста при дамите през 2021 година е по-висока спрямо тази при мъжете, само че това няма да е задоволително, с цел да могат дамите да се върнат на предпандемичното ниво на претовареност, написа Българска телеграфна агенция.

По света едвам 43,2 на 100 от дамите в дейна трудова възраст ще имат работа през 2021 година по отношение на 68,6 % при мъжета от същата възрастова категория.
Проучването на МОТ демонстрира, че дамите са изгубили несъразмерно по отношение на мъжете работа и приходи, защото са били изключително мощно показани в най-засегнатите от пандемията бранша - хотелиерството, ресторантьорството, индустриалната активност.

В света сред 2019 и 2020 година заетостта при дамите е намаляла с 4,2 на 100, което съставлява загуба на 54 милиона работни места, до момента в който при мъжете спадът е 3 на 100 или 60 милиона работни места.

Всички райони по света не са били наранени еднообразно. Най-съществева е загубата на работни места за дами в Америките (-9,4 на сто). Следват арабските страни (-4,1 на 100 при дамите и -1,8 на 100 при мъжете).

В Азия и Тихоокеанския район заетостта при дамите е намаляла с 3,8 % по отношение на 2,9 % при мъжете. В Европа и Централна Азия рецесията с КОВИД-19 значително е понижила работните места за дами в съпоставяне със заетостта при мъжете (съответно -2,5 на 100 и -1,9 на сто).

В Африка спадът на заетостта при мъжете е най-слабият в света, -0,1 на 100 сред 2019 и 2020 година, до момента в който при дамите е -1,9 на 100.
По време на пандемията дамите са били сензитивно по-малко наранени от загуба на работа в страни, взели ограничения за оставането им на работа и за допустимо най-бързото им завръщане към заетостта. Това са Колумбия и Чили, с по-високи дотации за новопостъпили дами, спрямо тези за мъжете. Колумбия и Сенегал са основали или засилили ограниченията в поддръжка на дамите бизнесмени. В Мексико и в Кения специфични със специфични квоти е обезпечен на дамите достъп до държавни стратегии за претовареност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР