По-малките национални отбори все по-трудно ще се класират на световни

...
По-малките национални отбори все по-трудно ще се класират на световни
Коментари Харесай

Без шансове за малките: УЕФА променя квалификациите за световните първенства

По-малките национални тимове все по-трудно ще се класират на международни шампионати по футбол. Това излиза наяве след оповестените промени от Европейската футболна федерация (УЕФА) за формата на международните квалификации.

Те влизат в действие за шампионата през 2026 година, който ще се.

Участниците ще бъдат 48, вместо досегашните 32. Това усилва квотата на европейските отбори от 13 на 16.

Увеличението на тимовете обаче не прави задачата по-лесна, защото непосредствено за международното ще се класира единствено спечелилият от всяка група, а те ще са 12. Класираните на второ място тимове ще преминат към плейофите, дружно с четирите най-добре класирани спечелили в групите от Лигата на нациите на УЕФА 2024-2025 година, които са приключили отвън първите два от тяхната квалификационна група.

Този нов правилник усложнява съществено възможностите на по-малките тимове. От друга страна, по този начин по-голяма ще бъде тежестта и на Лигата на нациите.

Неясна е обстановката с Русия, която към момента е член на УЕФА, само че е извадена от интернационалните надпревари поради войната в Украйна.

Също по този начин УЕФА разгласи, че тимовете на Украйна и Беларус ще бъдат разграничени и няма да попаднат в една и съща група, в случай че се класират на Европейското състезание през 2024-а година в Германия
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР