По кината от края на декември тръгна непознатата лента Гол

...
По кината от края на декември тръгна непознатата лента Гол
Коментари Харесай

Да спасиш кариерата си в най-слабия отбор в света

По кината от края на декември потегли непознатата лента " Гол за победа ". Заглавието подсказва, че става дума за футболна история и в действителност е тъкмо по този начин. Филмът споделя за нелепата, странна, малко комична, ненапълно трогателна, прочувствена и поучителна история на нидерландеца Томас Ронген, който намира ентусиазъм за треньорската си кариера и житейския път, когато през 2011 година поема за няколко седмица най-слабия тим в света тогава - Американска Самоа. Но да ви въведа в сюжета, който фактически е много необикновен.

През 2001 година се играе квалификационен мач за международното състезание в Япония и Република Корея през идната година. Мач, който опълчва много неравностойни съперници - Австралия и Американска Самоа. Колкото и да се неравностойни обаче, едва ли някой е очаквал, че дуелът ще сложи връх за най-изразителна победа на равнище национални тимове: Австралия печели с 31:0. Няма печатна неточност. Ситуацията е толкоз плашеща за губещата страна, че в края на срещата даже публицистите, които са участвали тогава на стадиона, не са сигурни в точното изражение на резултата и съгласно някои източници мачът даже е приключил 32:0. Изчаква се мнението на ФИФА, въпреки всичко напомням, че това е изцяло формален дуел, който е част от квалификациите за Мондиал. Установява се, че мачът завършва " единствено " при 31:0 за " кенгурата ", в чиито редици има състезател, който завършва мача с 13 попадения - Арчи Томпсън. На вратата на Американса Самоа тогава пази човек на име Ники Салипу, а очевидци по-късно настояват, че той е повода успеха на австралийците да е даже още по-голяма с няколко спасявания. Този мач изиграва фундаментална роля за стража, който изпада в меланхолия, само че не приключва кариерата си в националния отбор, до момента в който всички останали негови съотборници се отхвърлят от националния отбор.

Някъде доста надалеч от Американска Самоа нидерландецът Томас Ронген стартира професионалния си в родината. Там не съумява да пробие и след години се насочва към още аматьорските футболни завършения в Съединените щати. Влиза в треньорския отрасъл в средата на 80-те години и в действителност явно не е имал чак толкоз неприятни възгледи за играта, тъй като през 1996 година получава премията в Мейджър Лийг Сокър за най-хубав треньор на сезона, до момента в който е отпред на Тампа Бей Мютини. По-късно печели и Купата на МЛС, до момента в който управлява Ди Си Юнайтед. След години се впуска и в още една случка - младежкия народен тим на Съединени американски щати, само че когато отборът не съумява да се класира за Мондиала за младежи през 2011 година е уволнен. И някак от нищото се появява предлагането да поеме Американска Самоа - тимът, изгубил с 0:31 10 години по-рано. Ронген в началото гледа с подигравка към тази концепция, само че в последна сметка каца в дребната островна страна, която тогава е на последно място в ранглистата на ФИФА. Или другояче казано е най-слабият тим в света. Треньорът схваща, че по никакъв начин няма да му е елементарно, когато вижда с очите си изискванията, непрофесионализма и неуместните обстановки в редиците на новия си отбор. Ронген споделя по какъв начин националният тим е разполагал с 2 топки, с които да тренира, та той трябвало да изпълни огромна част от багажа си точно с футболни топки, тъй че процесът да вървял една концепция по-плавно и сполучливо. За няколкото седмици, в които Ронген среща " играчите " с съществени правила и тактически хрумвания, той се сприятел просто по какъв начин тимът съумява да победи в миналото вява с тях и вниква в странната просвета на самоанците. Предстои международна подготовка против Тонга, а в страната копнеят да видят историята си. И - о, знамение - на 22 ноември 2011 година Американска Самоа в действителност побеждава Тонга с 2:1, а с цел да бъде историята до дъно невероятна - в главната на триумфа е транссексуален футболист, който е притеснен(а) от хормоните и визията си, както и от публичното мнение. Победата, която не значи нищо от позиция на класиране, само че значи толкоз доста за един дребен народ и за един треньор, който към този момент се е примирил, че явно би трябвало да напусне това занятие. Във Англия години по-късно пускат документалния филм " Next Goal Wins ", същото заглавие носи и лентата, с която започнах този роман, в облика на Ронген влиза артистът Майкъл Фасбендър.



А с цел да има тази история и допустимо най-красивият хепиенд - да знаете, че на вратата на Американска Самоа в оня ноемврийски триумфален ден против Тонга е... позволилият 31 гола една декара по-рано Ники Салипу.



Автор: Стефан Георгиев

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР