По искане на Окръжната прокуратура – София съдът взе мярка

...
По искане на Окръжната прокуратура – София съдът взе мярка
Коментари Харесай

Заловиха в България терорист, бил обучен от ИДИЛ

По искане на Окръжната прокуратура – София съдът взе мярка за неотклонение " краткотрайно задържане под стража " за период от 40 дни по отношение на задграничния жител К.Б., търсен от Интерпол.

Първоначално мъжът е бил арестуван на 07.05.2023 година при гранична инспекция, по време на която се показал с имената М.О., употребявайки фалшифициран украински паспорт.

Самоличността на лицето е била разкрита по резултати от систематизирани заключения от негови изказвания, направена лицева идентификация, в това число и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, както и експертна информация.

 Установено е, че той е 60-годишният К.Б., жител на Казахстан.

Случаят е бил докладван на Районната прокуратура в Костинброд, която го притегли в качеството на обвинен за осъществено документно закононарушение и задържа за период до 72 часа.

Впоследствие в Окръжната прокуратура – София е постъпило разпореждане на Върховната касационна прокуратура за предприемане на дейности по реда Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест по отношение на К.Б. Той е разгласен за интернационално търсене и краткотрайно задържане за следваща екстрадиция с оглед осъществяване на наказателно произвеждане.

Деянието, за което лицето се търси от правосъдните управляващи на Казахстан, посредством Интерпол - Астана, за активно участие в интернационалната терористична организация ISIS, явяваща се поделение на Al Qaeda.

През 2015 година К.Б. отпътувал от Казахстан за Сирия, където минал през курс на бойно образование във боен лагер на терористичната организация на границата сред Турция, Ирак и Сирия. Участвал във въоръжени акции срещу законните сирийски и иракски управляващи. Пропагандирал, привличал съидейници и взел участие в " заветен джихад ".

По данни на правосъдните управляващи в Казахстан мъжът правил незаконните дейности от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat. Това действие е наказуемо с " отнемане от независимост " за период до 12 години, според Наказателния кодекс на Казахстан, като отминалостта за това не е изтекла. То се явява закононарушение и по българското право.

Екстрадиционното произвеждане по отношение на К.Б. продължава под надзора на Окръжната прокуратура в София.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР