По инициатива на Таня Петрова - народен представител от Парламентарната

...
По инициатива на Таня Петрова - народен представител от Парламентарната
Коментари Харесай

Във Варна откриха изложба, посветена на българо-китайската дипломация

 По самодейност на Таня Петрова - депутат от Парламентарната група на ГЕРБ и член на групата за другарство България – Китай в 44-то Народно събрание, Варна е хазаин на изложбата " Щрихи от близостта сред две далечни страни: 70 години от установяването на дипломатическите връзки сред Република България и Китайската национална република “. Морската столица е първият град, в който гостува експозицията, откакто бе публично показана в Народното събрание.

" Изложбата с документи от нашите и китайските архиви свидетелства за една 70-годишна дипломатическа дружба, която се развива и потвърждава, че не дистанциите са значими, а връзките ", съобщи Таня Петрова при откриването на експозицията във фоайето пред пленарната зала на община Варна. " Историците одобряват, че признаването на княз Фердинанд от страна на династията на Мин е първото несъмнено доказателство за контактите сред България и Китай ", разяснява още националният представител и посочи, че страната ни е втората, признала Китайската национална република през 1949 година По думите на варненския народен представител годишнината е мотив да допринесем за динамичността в развиването на икономическите, туристическите и културните връзки сред двете страни.

" България интензивно поддържа самодейността " Един пояс, веднъж " и платформата " 17+1 " за съдействие сред страните от Централна и Източна Европа. Не е случайност, че в България се открива световният център за партньорство по самодейността ", означи още Таня Петрова. Тя добави, че единствено преди дни държавното управление утвърди план на Споразумение за съдействие в региона на образованието сред България и Китай за интервала 2020-2023 година " Посочени са квотите за продан на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се директното съдействие сред висшите учебни заведения на двете страни, както и проучването на български и китайски език ", осведоми Петрова и насочи пожелания двустранните връзки да не престават да се развиват в другарски дух.

Началникът на Държавен списък – Варна Владимир Владимиров, който също участва на откриването, на собствен ред описа, че подготовката на изложбата е станала допустима след подписването през 2017 година на съглашение за съдействие сред архивните институции на България и Китай. " Експозицията е събрала документи и фотоси от фондовете на Централния държавен списък, на Народното събрание, на Министерския съвет, на администрацията на президента, а също и от Националната архивна администрация на Китай ", разясни Владимир Владимиров.

" Ако се осланяме на традициите и дълбоките културни връзки сред народите, ние имаме опция за добър разцвет в европейското и интернационалното съдействие ", съобщи на собствен ред зам.-кметът Коста Базитов. Той приветства самодейността и напомни, че Варна е побратимена с Нимбо и е един от първите градове, приели образованието по китайски език на територията на учебните заведения си.

Изложбата се реализира със съдействието на Община Варна. Сред първите й гости бяха ръководителят на комисията по обучение към Общински съвет Славчо Славов и общинските съветници от ГЕРБ Бонка Банкова, Калина Пеева и Николай Малев, представители на Регионалната библиотека " Пенчо Славейков ", жители, както и младежи от Китай, които живеят и учат във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР