По инициатива на комисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието

...
По инициатива на комисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието
Коментари Харесай

Нова платформа за обмен на идеи и добри практики в подкрепа на културния сектор

По самодейност на комисаря за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел бе открита платформа за шерване на положителни практики на държавите-членки в поддръжка на културния бранш. Платформата е част от незабавните ограничения, препоръчани от еврокомисаря, за намаляване на рецесията в региона на културата, които министрите на културата на Европейския съюз утвърдиха единомислещо на 8 април. Тя ще разреши продан на данни за отражението на рецесията по отношение на бранша в европейските страни, както и шерване на информация за подхванати ограничения в помощ на културата. Платформата е значима част от общите старания на Европейски Съюз да поддържа сферата на културата сега на тежка рецесия, породена от ковид.

„ Секторът на културата и креативните промишлености е измежду най-силно засегнатите от пандемията и нейните последици. Затова е значимо да подкрепим нашите културни дейци, създатели и актьори с всички вероятни средства. Едно от тях е шерването на информация и опит сред страните от Европейския съюз посредством новата европейска платформа. Тя ще ни разреши да идентифицираме координирани дейности, използвани освен в границите на една страна ", съобщи комисар Мария Габриел.

Платформата ще играе и значима роля в подтекста на възобновяване на културния живот. Чрез нея ще се прави продан на информация, положителни практики и опит по отношение на понижаване на ограниченията за обществена отдалеченост и отражението на самостоятелните дейности върху бранша на културата.

„ Важно е в тази сложна обстановка страните да споделят своите хрумвания и работещи решени за подкрепяне на секторите на културата и творчеството. Това ще подкрепи и по-добрата съгласуваност за взаимни дейности ориентирани към правене на тактики за последователно излизане от рецесията и за възобновяване. Тази платформа ще бъде допълнена и от втора платформа, също по моя самодейност, за шерване на отзиви и положителни практики сред представителите на културния бранш. По този метод ще имаме цялостната картина за настоящото положение на секторите на културата и творчеството, и това ще подкрепи вземането на по-ефективни и координирани решения както на национално равнище, по този начин и на равнище Европейски Съюз. Вярвам, че двете платформи ще спомогнат за правенето на тактики с ефикасни ограничения за бързо възобновяване от последствията от рецесията ", разяснява комисар Мария Габриел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР