По инициатива на Българското председателство Съветът на ЕС по заетост

...
По инициатива на Българското председателство Съветът на ЕС по заетост
Коментари Харесай

Българското председателство инициира дискусия в Съвета на ЕС за социална Европа след 2020 г.

По самодейност на Българското председателство Съветът на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика организира значим политически спор за бъдещето на обществена Европа след 2020 година през днешния ден в Брюксел, Белгия, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

По време на полемиката министрите на труда и обществените въпроси на страните членки обмениха опит и разискаха какви промени са нужни в бъдеще за усилването на общественото измерение на Европа и основаването на политики, които да отговорят на потребностите на европейските жители. По време на дебатите като най-важни цели бяха откроени насърчаването на заетостта, общественото доближаване, битката с бедността и поддръжката на хората в неравностойно състояние. Министрите реализираха единодушие, че обществените вложения на Европейски Съюз би трябвало да станат по-видими, по-ефикасни и по-осезаеми в отговор на провокациите, които цифровизацията слага пред актуалния пазар на труда.

"Министрите затвърдиха своя ангажимент към един Съюз, който основава повече благоприятни условия за възходящо обществено развиване и стопански напредък и който сближава заетостта със обществените стандарти. Необходими са подобаващи вложения, с цел да се основат повече работни места, да се ускори общественото доближаване и да се насърчи подвижността и достъпът до обучение и образования ", сподели ръководителят на Съвета на Европейски Съюз и министър на труда и обществената политика на България Бисер Петков. Днешният спор се състоя на фона на подготвителната работа по идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз, който се чака да бъде препоръчан от Европейската комисия по-късно тази пролет.

Съветът на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика одобри и рекомендация по отношение на рамка за качествено и дейно чиракуване, с която ще се спомага на младежите да влязат на пазара на труда. Документът предизвиква образуването на високо квалифицирани служащи с подобаващи умения, които подхождат на потребностите на пазара на труда. Чрез използването на общи критерии за качествено и дейно чиракуване страните членки ще могат по-добре да развиват и предизвикват своите национални схеми за чиракуване.

"Много добър знак е, че в къси периоди Съветът съумя да реализира общо схващане за критериите за качество и успеваемост, които да се употребяват за поддържане и насърчаване на националните схеми за чиракуване. Това е стъпка в вярната посока, с цел да се подкрепи по-нататъшното нахлуване на младежите на пазара на труда, както и професионалното развиване и преходът към претовареност на възрастните “, сподели ръководителят на Съвета Бисер Петков.

По време на днешното съвещание беше извършен и втори политически спор за методите да бъде отстранена разликата в заплащането сред дамите и мъжете в Европейски Съюз. Това е значим приоритет за Българското председателство и ключ към реализирането на правилата на Европейския дирек на обществените права. Министрите разискаха положителни практики за увеличение на заетостта на дамите и се сплотиха към извода, че е належащо напъните за реализиране на равнопоставеност на работното място да продължат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР