По-голямата част от работодателите у нас са компенсирали инфлацията за

...
По-голямата част от работодателите у нас са компенсирали инфлацията за
Коментари Харесай

85% от работодателите у нас смятат, че са компенсирали инфлацията

По-голямата част от работодателите у нас са компенсирали инфлацията за 2023 година. Това излиза наяве от изследване на Българската стопанска камара, осведоми bTV.

15 на 100 от интервюираните обаче не са съумели да го създадат, сочат данните. Нарастването на цените са компенсирали 85% от работодателите.

Най-голям дял от представителите на бизнеса са нараснали заплатите, а 14 на 100 - сумата за ваучери. По-малък дял компенсират повишаването с годишни или тримесечни бонуси.

По последни данни на Националния статистически институт годишната инфлация към октомври тази година е 5,8 %.

За 2022 година е била близо 17 на 100. Тогава също към 80% от работодателите показаха, че са я компенсирали.

Усещат ли работещите това?

Както множеството семейства, по този начин и това на Велислав Спасов, който е шеф на ресторант, е почувствало по-високите цени през последните 2 години.

„ Проблемът е, че заплатите не могат да порастват с темпа на инфлацията “, споделя той и добавя, че всяка година компанията усилва заплатите на база на годишната инфлация. Имат и
бонуси.

Според притежателя инфлацията е следващото предизвикателство от пандемията насам.

„ Пазарът доста безмилостно отсява всеки колебаещ се в икономическо отношение ресторант. Ако ти не можеш да позволиш заплати, качествените служащи си потеглят “, акцентира Станислав Раковски, притежател на ресторант.

Заради покачването на цените на храната, тока и други консумативи - в ресторанта са повишили и цените.

От Българската стопанска камара споделят показват, че конкуренцията на пазара е огромна. Затова и работодателите са принудени да усилват заплатите, в случай че желаят да задържат чиновниците си, само че не всички съумяват.

„ Имаме голям брой микро и дребни предприятия с до трима заети - каквото се изкара, се разпределя. Някои работодатели изпитват компликации да се оправят с повдигането на възнагражденията. Това са действителности, които са подбудени и от бизнес средата. "

За 2024 година 67% от интервюираните работодатели имат намерение да усилят възнагражденията на чиновниците си. Около една пета не плануват смяна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР