По-големият риск, пред който е изправена глобалната икономика до края

...
По-големият риск, пред който е изправена глобалната икономика до края
Коментари Харесай

Стагнация, а не стагфлация, е големият риск пред световната икономика

По-големият риск, пред който е изправена световната стопанска система до края на 2022 година, може да бъде застоялост, защото ценовият напън се отразява отрицателно на към момента слабото вътрешно търсене, а стягането на фискалните и паричните политики се трансформира в затруднение. Това се споделя в отчет на най-голямата брокерска компания в Япония Nomura Holdings, представен от Блумбърг.

„ При множеството страни се следи доминиране на инфлацията, ориентирана към разноските. Това е неприятният вид инфлация, свиващ маржовете на облага и ерозиращ действителните приходи на семействата. При него има и наклонност за самокоригиране, когато търсенето е едва “,  пишат икономистите на Nomura в отчет за вероятностите за 2022 година

Повечето стопански системи, в това число Еврозоната, Англия, Япония и Китай, не са се възстановили изцяло от продължаващата пандемия и нежното търсене в частните им браншове ги прави уязвими към закъснение на растежа, означават още от Nomura.

Забавянето на растежа може да бъде в следствие от ерозията на облагите и приходите на семействата, породени от повишената инфлация, по-високите спестявания поради икономическата неустановеност и стягането на фискалната политика.

Според икономистите на Nomura изключение прави стопанската система на Съединени американски щати, защото в страната се следи възобновяване на „ цялостната мощ на търсенето “ и затова там има по-голям буфер за попиване на инфлацията, провокирана от разноските.

Ако в Съединени американски щати има сериозен растеж на инфлацията през първата година на 2022 година, което не е главният сюжети на Nomura, Федералният запас може да вкара нападателно покачване на лихвените проценти. Ако се стигне до този сюжети „ това в допълнение ускорява визията ни, че по-големият риск за международната стопанска система в края на 2022 година е застоялост, а не стагфлацията “, показват икономистите.

Nomura също чака:
Съединени американски щати да записват доста по-слабо второ полугодие през 2022 година с напредък на Брутният вътрешен продукт от малко под 2% на годишна база през четвъртото тримесечие, което ще разреши на Фед да резервира кърса за последователно повдигане на лихвите Европейската централна банка да не подвига лихвите през идната година, защото инфлацията в последна сметка ще се върне на равнища под целевите Продължителен развой на закъснение в Китай, при който икономическият напредък ще доближи 2,9% на годишна база през първото тримесечие.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР