По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 г., е

...
По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 г., е
Коментари Харесай

Елен Герджиков: По-големият бюджет за 2021 г. е резултат от добрата данъчна политика и от защитените европейски проекти

По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 година, е ненапълно неочакван, само че в действителност е резултат от положителната данъчна политика, от множеството привлечени пари от страната, както и от предпазените европейски планове. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.
По думите му се чака растеж на приходите във връзка с покупко-продажбите с недвижими парцели, защото се видя, че този бранш не е обиден от рецесията. Очакваме повече доходи и от такса боклук за новите жилища и офиси, които се строят, уточни Герджиков. Той е безапелационен, че няма да се усилват размерите на локалните налози и такси за столичани през 2021-а година. В миг на рецесия това би било извънредно несвоевременно, съобщи ръководителят на СОС.
Герджиков дефинира миналата 2020 година като сложна и изпълнена с провокации освен за София и страната, само че и за целия свят. " За страдание не коронавирус рецесията, а идните парламентарни избори не разрешават дебатите в СОС да се водят всъщност, каквото е било постоянно моето предпочитание. Амбициите за изява - били те персонални или партийни, на някои сътрудници от опозицията постоянно надвиват. Иска ми се да имам вяра, че след парламентарния избор фокусът на полемиките в Общинския съвет още веднъж ще е ориентиран към възстановяване качеството на живот в града ни ", съобщи Герджиков.
С решението на СОС за заем от Европейската капиталова банка даваме опция да бъде обезпечено финансиране за създаване и рехабилитация на основни за града пътни обекти, които би трябвало да бъдат приключени през идващите 5 години, сподели ръководителят на СОС. По думите му това са изчезнали на този стадий сектори от вътрешните кръгове на София, нови трамвайни трасета и реорганизация на съществуващи, както и създаване на първия стадий от Зеления кръг на София - общо 10 стратегически обекта, които ще трансформират транспортната скица на столицата.
Относно дефицита тук-там в детските градини Герджиков открои тригодишната стратегия на Столичната община за създаване на нови 67 детски градини. Програмата е призната от СОС и съставлява сериозна стъпка към превъзмогване на дефицита. Със строителството на нови здания и реконструкцията на съществуващи ще бъдат разкрити близо 6000 нови места. Основната цел е обезпечаване тук-там за всички деца от 3 до 6 години, както и сензитивно увеличение на местата в яслените групи, сподели Герджиков.
За билет системата ръководителят на СОС съобщи, че тя към този момент е подготвена. Всички нужни устройства са инсталирани, в това число и по третата линия на метрото. Две от главните функционалности на системата работят още от декември. Става въпрос за видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока.
Заявката на шефа на ЦГМ е, че от месец май цялата система ще действа. Освен пътуването с карта за градски превоз, ще има опция за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник, осведоми Герджиков. По отношение на самото таксуване - за време или разстояние, както и за неговия размер, ръководителят на СОС сподели, че общинският съвет би трябвало да вземе решение, само че на база точни данни от мониторинга на пътникопотока, за който загатнах. Според Герджиков за София е по-подходящо да бъде въведено таксуването за време. Това ще даде опция в границите на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки разнообразни транспортни средства, на цената на едно пътешестване.
Каква е равносметката ви като ръководител на Столичния общински съвет за миналата 2020 година? Според вас рецесията с ковид попречи ли на задачите, които си бяхте сложили за 2020 година?
Изминалата 2020-а година беше сложна и изпълнена с провокации освен за София и страната, само че и за целия свят. Необичайната обстановка поради пандемията от ковид, пред която всички бяхме изправени, ни накара да преосмислим и реогранизираме работата си в общинския съвет.
Ние бяхме първата институция, която одобри промени в Правилника си за работа и преминахме към напълно отдалечени съвещания както на непрекъснатите комисии, по този начин и на СОС. Всички съвещания се излъчват онлайн на Facebook страницата и Youtube канала на общинския съвет, тъй че жителите могат да наблюдават нашата работата и решенията, които взимаме.
За страдание не коронавирус рецесията, а идните парламентарни избори не разрешават дебатите в СОС да се водят всъщност, каквото е било постоянно моето предпочитание. Амбициите за изява - били те персонални или партийни, на някои сътрудници от опозицията постоянно надвиват. Иска ми се да имам вяра, че след парламентарния избор, фокусът на полемиките в общинския съвет още веднъж ще е ориентиран към възстановяване качеството на живот в града ни.
Предвиждате ли след края на изключителната обстановка също да има алтернатива за онлайн съвещания на комисии и на СОС?
Както към този момент загатнах, с помощта на промени, които инициирахме, имаме опция за онлайн съвещания и в случай че коронавирус обстановката го постанова, те ще продължат. Тези промени обаче не плануват отдалечена работа, когато няма оповестено изключително състояние.
На последната сесия на общинския съвет обаче приехме промени в Наредбата за публичните разисквания в региона на пространственото развиване и устройството на територията и те към този момент ще могат да се организират онлайн освен при изключително състояние.
Бюджетът на Столичната община бе показан през предходната седмица от кмета на София? Какво е мнението ви за него, ще успее ли да реализира задачите си? Какво следва от тук нататък до приемането му от СОС? Очаквате ли промени в него?
Ковид и икономическата рецесия неизбежно се отразиха и на София. През миналата година на два пъти СОС гласоподава актуализация на бюджета за 2020. По-големият бюджет, от 1,884 милиарда лева, който Столична община залага за 2021 година е ненапълно неочакван, само че в действителност е резултат от положителната данъчна политика, от множеството привлечени пари от страната, както и от предпазените европейски планове. Освен това чакаме растеж на приходите във връзка с покупко-продажбите с недвижими парцели, защото се видя, че този бранш не е обиден от рецесията. Очакваме повече доходи и от такса боклук за новите жилища и офиси, които се строят.
. В миг на рецесия това би било извънредно несвоевременно.
Този бюджет цели да даде допустимо най-адекватния отговор на спешната обстановка. Той е фокусиран върху стратегическите вложения в три посоки. Първо, довеждане докрай на транспортните кръгове на София за облекчение на трафика по радиалните транспортни артерии и понижаване с една трета на прекосяванията през центъра на града. Второ, засилени вложения в просветителна инфраструктура - учебни заведения и детски градини, и решение на казуса с дефицита тук-там в градините за деца от 3 до 6 години в границите на тригодишна стратегия. И трето, вложения в чиста среда - екологичен градски превоз, замяна на замърсяващи отоплителни уреди.
Тези стратегически за града ни вложения намират отражение в една доста амбициозна и нелека за осъществяване финансова стратегия. Защото обезпечаването на финансирането е безусловно належащо, само че не и задоволително изискване, с цел да се осъществят всички тези планове. С други думи, с този бюджет общината сама си слага високи цели.
Що се отнася до процедурата, документът следва да бъде импортиран за разглеждане от комисиите на СОС до 15 февруари. След това в двуседмичен период общинският съвет би трябвало да го прегледа и одобри.
Искам да подчертая, че всеки рационален съвет и сериозно мнение ще бъде прегледано при разискванията.
Според " Спаси София " в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура няма никакви политики за фундаментални промени в града и всичко зависело от " торбите с пари, които подаряват страната и Европейски Съюз на Следствен отдел към окръжна прокуратура, а там, където парите не доближават, ще се вземат заеми ". Като задачата съгласно " Спаси София " е държавните и европейски пари да се трансферират в строителни компании на ГЕРБ. Как ще коментирате тези рецензии?
Никой не подарява пари. Подобни изявления са смехотворни за всеки, който има разбиране за механизмите на европейското финансиране. Средства се печелят с устойчивата финансова политика, доверие и отбрана на добре готови планови оферти.
На последното съвещание СОС утвърди вземането на заем от Европейската капиталова банка в размер на 60 млн.евро за 10 обекта от транспортната инфраструктура на София. Как ще бъдат изхарчени тези средства и по какъв начин ще се подсигурява качеството на обектите?
С решението на СОС даваме опция да бъде обезпечено финансиране от Европейска инвестиционна банка за създаване и рехабилитация на основни за града пътни обекти, които би трябвало да бъдат приключени през идващите 5 години. Това са изчезнали на този стадий сектори от вътрешните кръгове на София, нови трамвайни трасета и реорганизация на съществуващи, както и създаване на първия стадий от Зеления кръг на София - общо 10 стратегически обекта, които ще трансформират транспортната скица на столицата. Благодарение на финансовата непоклатимост и капиталовия си рейтинг, София има опция да финансира тези планове с дълготраен заем от Европейска инвестиционна банка от 60 млн. евро, като получава доста положителни условия за това - 0,35 % рента, без такси и комисионни за период от 20 години.
А във връзка с качеството - Столична община залага ясно написани условия в договорите с компаниите, спечелили публични поръчки за поправки и създаване на обекти. Трябва да се знае, че при съществуването на недостатък или некачествено осъществяване те се отстраняват напълно за сметка на изпълнителя и също така се постановат съществени наказания, планувани в договорите за такива случаи.
Мина следващото настоящо класиране за детските градини и ясли. Без място в детските заведения остават над 10 хиляди деца. Въпреки строителството и разширенията на градини и ясли Столичната община не съумява да се оправи с този проблем, макар поетите обещания преди локалните избори?
Тригодишната стратегия за създаване на нови 67 детски градини, която кметът Фандъкова показа на СОС и ние приехме, е сериозна стъпка към превъзмогване на дефицита. Заложените близо 66 млн. лева в бюджета за 2021 година - също.
Със строителството на нови здания и реконструкцията на съществуващи ще бъдат разкрити близо 6000 нови места. Основната цел е обезпечаване тук-там за всички деца от 3 до 6 години, както и сензитивно увеличение на местата в яслените групи.
Освен това, с направените промени в Наредбата за постройките за обучение към този момент може да използваме по-пълноценно съществуващите терени на детски градини за създаване на разширения, както и да строим в терени с по-малка повърхност и неправилна форма. Също по този начин детски градини и ясли към този момент ще се построяват и на приземните етажи на съществуващи и новопроектирани здания като се подсигуряват обособен вход и всички условия за добра и сигурна среда за децата.
Тикет системата в публичния превоз трябваше да проработи при започване на тази година, както беше дала обещание кметът Фандъкова. Стартът ѝ се отсрочи обаче за след пет месеца и то с оправданието, че третата линия метрото не е включена в системата. Това ли е действителната причина за забавянето, защото метрото се строи от години? Ясно ли е към този момент по какъв начин ще се таксуват пътуванията - за време или за разстояние?
Тикет системата е подготвена. Всички нужни устройства са инсталирани, в това число и по третата линия на метрото. Две от главните функционалности на системата работят още от декември. Става въпрос за видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока.
Заявката на шефа на ЦГМ е, че от месец май цялата система ще действа. Освен пътуването с карта за градски превоз, ще има опция за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник. Важно за жителите е, че банковата карта се трансформира в билет и може да се употребява във всяко транспортно средство като при постигане на сумата от 4 лева за деня се таксува дневна карта и повече средства не се взимат.
По отношение на самото таксуване - за време или разстояние, както и за неговия размер, общинският съвет би трябвало да вземе решение, само че на база точни данни от мониторинга на пътникопотока, за който загатнах. За страдание данните, които ЦГМ сега събира от системата, надали са най-адекватните, заради обстоятелството, че пътуванията в изискванията на пандемия са мощно намалели.
Според мен обаче за нашия град е по-подходящо да бъде въведено таксуването за време. Това ще даде опция в границите на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки разнообразни транспортни средства, на цената на едно пътешестване.
В последните години работите интензивно за възстановяване на достъпа до планината Витоша, изключително във връзка с публичния превоз до там. Кога обаче ще бъдат ремонтирани или ще се построят нови инфраструктурни уреди в планината?
Княжевският въжен превоз ще бъде възобновен. Присъствах на среща на кмета Фандъкова с министрите на земеделието и на околната среда и водите - Десислава Танева и Емил Димитров. Там бяха обрисувани два разновидността за възобновяване на оборудванията като и двата не изискват смяна в Плана за ръководство на парка. Администрацията на кмета към този момент работи по тези разновидности.
Най-общо казано, те се разграничават по това дали ще се вършат промени в съществуващите фундаменти на стълбовете. Ако такива са нужни, би трябвало да се създаде и Специализиран обстоен организационен проект. Вече е получено утвърдено от Регионална инспекция за опазване на околната среда задание за изработването му. Сега на ход още веднъж е притежателят, който твърди по медиите, че гори от предпочитание да възвърне Княжевския въжен превоз. Той би трябвало да внесе заданието за авансово координиране от Министерството на земеделието. След това основният проектант на София ще може да го внесе в СОС.
Автор: БТА
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР