По-големи наказания за извършителите на домашно насилие, криминализиране на преследването

...
По-големи наказания за извършителите на домашно насилие, криминализиране на преследването
Коментари Харесай

Страшна статистика показва кой е авторът на 91% от убийствата на жени

По-големи санкции за причинителите на домашно принуждение, криминализиране на преследването и психическия тормоз са част от премисляните промени в Наказателния кодекс, с които да се ускори битката против насилието над дами у нас.

В 91% от случаите на убийства на дами причинителите са мъже, демонстрират данни на правосъдното министерство. В 35% от случаите килърът е някогашен или сегашен съкровен сътрудник на дамата, а в 25 на 100 - непосредствен родственик. Само 9% от убийците са непознати за жертвите, оповестява bTV.

В момента се обмисля по-тежко наказване за физическо принуждение, осъществено от колегата на жертвата, криминализиране на следенето и дебненето, както и спомагателни ограничения за отбрана на потърпевшите.У нас няма точни данни какъв брой са жертвите на домашно принуждение. Почти 6 години Ласина Манолова е претърпяла в кавги и побои, преди да успее да се избави. Дълго си е мислела, че тя е отговорна за държанието на мъжа до себе си.

„ Не съм се обръщала към институции. Единственото, което си припомням, е, че съм си вадила два пъти здравно и лекарят, който ми го извади, не ми сподели безусловно нищо. Той просто знаеше, че съм пребита от мъжа си и ме изпрати да си вървя ”, споделя Ласина.

Днес тя приказва за страшното си минало пред политици, дипломати, неправителствени организации. Според нея едно от най-важните неща в помощ на жертвите е насилниците бързо да получават наказванията си. Подобряване на взаимоотношението сред институциите е рекомендацията на гражданския бранш.  „ Трябва да се работи доста в общественото пространство за нетолериране на експанзията, за това да бъдем дейни, когато чуваме писъци от прилежащия апартамент, и когато някой има потребност, в действителност да бъде подсилен ”, разяснява Катя Кръстанова от „ Асоциация Анимус ”.

У нас ще продължи и убеждаването на политиците и обществото за потребността от ратификация на Истанбулската спогодба. „ Беше доказано, че в нея няма никакви отговорности към страните за признание на еднополовите бракове, както и за признание на статут на бежанци на транссексуални лица ”, уточни депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова.

В европейските страни разноските за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби поради насилието над дами се пресмятат на повече от 225 милиарда евро годишно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР