По-големи глоби ще налагат на шефовете на фирми и на

...
По-големи глоби ще налагат на шефовете на фирми и на
Коментари Харесай

Скачат глобите за измама в счетоводството

По-големи санкции ще постановат на шефовете на компании и на самите сдружения за погрешно счетоводство. Това плануват промени в Закона за счетоводството, които са пуснати от Министерство на финансите за публично разискване.

И сега е неразрешено компании да регистрират икономически интервенции отвън счетоводни книги, да включват в счетоводството фиктивни покупко-продажби и несъществуващи разноски, както и да вършат счетоводни интервенции за подкупване на длъжностни лица или прикриване на рушвет.

Глобите за шефове на компании при открити такива нарушавания в този момент са от 500 лева до 5000 лева, само че ще станат от 5 хиляди до 15 хиляди лева Глобите за компаниите са от 2 хиляди до 10 хиляди лева, а ще станат от 10 хиляди до 20 хиляди лева.

Промените имат за цел съответни санкции за подправено счетоводство за подкупване на длъжностни лица или укриване на рушвет и са по рекомендация на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Целта на измененията е да се приведат настоящите санкции, свързани с подправено счетоводство, в сходство с рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, съгласно които наказванията в този момент са доста ниски, с цел да бъдат ефикасни в битката с корупцията.

Други промени в закона плануват да бъдат въведени нови условия към огромни компании и мултинационални групи с доходи над 1,5 милиарда лева, осъществяващи активност в страната. Те ще би трябвало да разгласяват информация по страни за платения от налог върху облагата. Цента е да има опция за публичен надзор дали тези компании заплащат налози в страните, в които са осъществили облагите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР