По-добре без София - под това заглавие германският Suddeutsche Zeitung

...
По-добре без София - под това заглавие германският Suddeutsche Zeitung
Коментари Харесай

България не бива да бъде допусната в еврозоната, зоват от Германия

" По-добре без София " - под това заглавие немският Suddeutsche Zeitung разгласява публикация за упоритостите на България да се причисли към еврото. Вестникът напомня, че българският министър председател Бойко Борисов има намерение да подаде молба за присъединение още през първата половина на тази година. Според авторката Керстин Гамелин, до тогава немското държавно управление ще би трябвало да вземе решение дали България може скоро да влезе в еврозоната. В Европейските контракти е записано, че всяка страна, която влезе в Европейски Съюз, може автоматизирано да вкара еврото, в случай че извършва икономическите условия за това, разяснява изданието.

Но желанието на България да вкара еврото се натъква на опозиция в Германия, четем в публикацията, представена от БГНЕС. Авторката обобщава политическите настройки в Бундестага по този начин: " България не трябва да влиза в еврозоната съгласно досегашните условия - критериите би трябвало да бъдат разширени ". Християндемократите да вземем за пример упорстват на първо време да бъдат завършени нужните промени в самата еврозона. " Преди да одобряваме нови страни, в настоящия кръг би трябвало да решим належащите въпроси за бъдещето на валутния съюз ", споделя пред Suddetsche Zeitung Екхард Реберг, представител по бюджетните въпроси на парламентарната секта на християндемократите. Според него валутният съюз не може да се оправи по едно и също време и с промените, и с приемането на нови страни-членки. Съпротива има и в редиците на опозиционната СвДП, която по традиция слага акцент върху икономическите и финансовите тематики. Заместник-председателят на нейната парламентарна секта Кристиян Дюр упорства първо да се изравнят икономическите условия в обособените страни. В тази връзка Дюр напомня, че България към момента е страната с най-ниски приходи на глава от популацията в целия Европейски Съюз, което я прави и най-бедната страна в Съюза.

" А в еврозоната има още доста непотушени стопански пожари, да вземем за пример Италия или Гърция ", споделя още Дюр и прибавя, че преди да бъдат потушени тези пожари, в еврозоната не трябва да се приказва за разширение, а за стабилно стабилизиране. Дискусията за България " е освен прибързана, тя се води и във допустимо най-неподходящия миг ", твърди още специалистът от СвДП. Социалдемократите, които участваха в досегашното, а вероятно ще влязат и в бъдещото държавно управление на Германия, считат от своя страна, че за приемането на България е належащо повече време. Еврото не трябва да се отхвърля на нито една страна-членка, споделя Маркус Тьонс, заместник-шеф на Комисията по европейските въпроси. Решението обаче би трябвало да се вземе по-късно. И отвън Бундестага се търсят причини за закъснение на присъединението към еврото, написа вестникът. В немската Бундесбанк (федералната емисионна банка на страната) обмислят въвеждането на спомагателни критерии за страните, които желаят да се причислят към еврото. Такива критерии могат да бъдат да вземем за пример положението на правосъдната система и битката против корупцията. " Европейската централна банка неотдавна установи, че по време на рецесията страните от еврозоната очевидно са се сплотили в следствие от въвеждането на банковия съюз и на Европейския стабилизационен механизъм ЕSМ. Ето за какво всяка страна, която желае да се причисли към еврото, ще би трябвало да приема новите условия ", написа изданието.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР