По-добра реколта спрямо последните две години очакват производителите на грозде,

...
По-добра реколта спрямо последните две години очакват производителите на грозде,
Коментари Харесай

Производителите на грозде очакват държавно подпомагане

По-добра годишна продукция по отношение на последните две години чакат производителите на грозде, заяви Българска национална телевизия. Това обаче ще се отрази на изкупните цени. Затова представители на сектора желаят държавно подкрепяне, каквото има и за други браншове от земеделието. Проблемите в сектора бяха разисквани в пловдивдивското село Брестовица по време на първия народен събор на българските лозари.

Около 300 000 тона гроздова годишна продукция чакат лозарите тази есен.

Най-страшното ще бъде в случай че винарските предприятия тази година изкупят по- малко от 120 000 тона. Това значи, че ще останат към 180 000 тона грозде, което ще излезе на пазара, сподели Милко Янев, член на УС на Националното съдружие на българските лозари.

Най-ранните сортове към този момент стартират да зреят. Очакванията на гроздоприозводителите са за 30% по-добра годишна продукция по отношение на предходната година. Това обаче значи и много по- ниски изкупни цени.

За да се осъществя цялата продукция на пазара, лозарите желаят да се либерализират изискванията за производството на домашно вино и ракия. А с цел да се понижат загубите от ниските изкупни цени, упорстват да има национално подкрепяне за бранша, който съгласно сектора пред последните 3-4 години натрупа единствено проблеми.

Искаме в допълнение национално финансиране, желаеме помощ във връзка с закупуване на земеделска техника. Ние желаеме лозята в България да бъдат подпомагани с национална дотация, сподели доктор Петьо Бошнаков, ръководител на Националното съдружие на българските лозари.

Заради свръхпредлагането се чака изкупната цена тази година да е най-вече 60 стотинки на кг. Ковид рецесията докара до залежаване на количества алено вино. За разлика другите типове бели виновност и розе, които се осъществят доста добре на пазара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР