По данни на туроператорите в Турция, една от най-посещаваните забележителности

...
По данни на туроператорите в Турция, една от най-посещаваните забележителности
Коментари Харесай

Наплив на туристи към природния феномен Къзкуму край Мармарис

По данни на туроператорите в Турция, една от най-посещаваните забележителности през четирите дни на тазгодишния Рамазан Байрам, който свършва през днешния ден, е Къзкуму, предава Българска телеграфна агенция.

През всеки от четирите дни на мюсюлманския празник Къзкуму е бил посещаван от по към 10 хиляди души дневно както от локални, по този начин и от задгранични туристи. Според туроператорите тази година е реализиран рекорден напор от гости.

Къзкуму /в превод от турски момински пясък /е естествен феномен на егейското крайбрежие на Турция. Намира се на към 10 км от морския курорт Мугла-Мармарис, в покрайнините на дребното село Орхание. Представлява обагрена в алено пясъчна пътека вътре в морето, дълга към 600 метра и необятна към три метра.

Историята на Къзкуму е обгърната в митове. Според една от тях морски пирати отвлекли дъщерята на локалния държател. За да се избави от похитителите принцесата събрала пясък в полите си и по-късно го изсипвала по пътя си. Но тя не съумяла да се избави и пясъчната пътека останала незавършена.

Друга легенда споделя за любовта сред локална принцеса и безпаричен риболовец. Влюбените се срещали скрито. Бащата-владетел научил за среднощните срещи и заповядал да заловят прицесата, която с фенер в ръка очаквала обичания си в нощта. Войниците заловили принцесата. Тя обаче се отскубнала и почнала да тича към обичания си посред морето. Всяка нейна крачка се превръщала в пясък. Един от бойците се прицелил с лъка си, с цел да убие рибаря. Вместо него обаче улучил прицесата и тя паднала смъртно ранена, а пясъкът поруменял от кръвта й. Рибарят сграбчил умиращата си обичана и се изгубил с лодката си в морската простор...

Учените рационално изясняват произхода на естествения феномен. Според тях в продължение на години от течението са се образували пясъчни наслагвания покрай морския бряг, от които се появила пясъчната пътека. Човек може да крачи по тази пътека, където водата стига до коленете, само че в случай че направи неправилна стъпка, може да падне в морето.

Погледнато отдалеко, наподобява като че човек върви по морето.

Дали от легендите, дали от уникалността на природата, само че Къзкуму и дребното селце Орхание притеглят хиляди туристи от страната и чужбина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР