По данни на Световната здравна организация (СЗО) има 134 милиона

...
По данни на Световната здравна организация (СЗО) има 134 милиона
Коментари Харесай

Зам.-министър Околийски: 2,6 млн. души годишно умират по света от болнични инциденти

По данни на Световната здравна организация (СЗО) има 134 милиона случая в болничните заведения всяка година, които способстват за 2,6 млн. смъртни случаи годишно.

Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето Михаил Околийски по време на полемика в София за Световния ден за сигурността на пациента, който се отбелязва на 17 септември.

Началото на самодейността е сложено през май 2019 година, по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея, Тази година мотото е: " Да издигнем гласа на пациентите! ".

" Излишно е да споделям какъв брой значимо е присъединяване на пациента, всеки един от нас в някакъв миг от живота си е пациент ", уточни доцент Околийски. Той изясни, че Министерството на здравеопазването е направило проект по какъв начин да бъде основано и проведено в околните години здравно обучение в учебно заведение.

По думите на зам.-министъра родителите също не знаят и не могат да оказват помощ на децата си, тъй като те самите не са имали здравно обучение. Като образци за необразоваността на пациентите Околийски уточни ниския % на имунизиране в България. Ваксините бяха показани като рискови и рискови, а в този момент ние би трябвало да намерим аргументите, за какво хората повярваха на тези антиваксърски хрумвания.

" Толкова ли сме себеразрушителни, та сме на първите места в Европейския съюз по тютюнопушене ", попита Околийски. Той добави, че с цел да намерят аргументите за това, би трябвало да се създадат изследвания.

Тазгодишните цели на Световния ден за сигурност на пациента предвиждат партньорство с пациентите при образуването на здравни политики, участници в планиране на тактики за сигурност и задоволеност, уточни ръководителят на Сдружение за развиване на българското опазване на здравето Боряна Ботева.

Тя добави, че има нужда от представително проучване за сигурност на пациентите и тяхната задоволеност.

Друга значима цел е повишението на осведомеността по въпросите на сигурността на пациентите, както и гаранции, че се практикува медицина, учредена на доказателства. По думите на специалисти, един от главните проблеми при пациентите в България е недоверието и неприятното отношение от доктор към пациент. Друга значима цел, която уточни Ботева, е основаването на системи за мониторинг на качеството и сигурността, които ще могат да обезпечат съответна информация на пациента.

Като значими цели на тазгодишната акция участниците в полемиката показаха и основаването на съответни процедури за търсене на отговорност при нарушение на правото на сигурност, както и основаване на подобаваща просвета и среда, в която пациентите няма да се тормозят да споделят своите опасения и да рапортуват за неточности

В полемиката присъединяване взеха и Боряна Ботева, ръководител на Сдружението за развиване на българското опазване на здравето, Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Силвана Лесидренска, ръководител на съдружие " ХепАктив ”, както и проф. Радка Аргирова от Коалиция HPV.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР