По данни на Министерството на туризма в спа хотелите в

...
По данни на Министерството на туризма в спа хотелите в
Коментари Харесай

С 12% са се увеличили туристите в общините, предлагащи СПА процедури

По данни на Министерството на туризма в спа хотелите в България от януари до 20 август тази година в 12 общини с балнео и СПА центрове като Велинград, Хисаря, Разлог, Девин, Кюстендил и други, са осъществени над 730 000 туристически регистрации. Общият растеж е 12% по отношение на същия интервал на 2022 година, уточни зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на 10-ия юбилеен годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който тази година се организира в Пампорово.

Над 670 000 са визитите на българите в СПА курортите. Ръст се следи и при задграничните туристи от Северна Македония, Израел, Румъния, Гърция, и Сърбия. Данните на общините демонстрират, че 21% от посетителите са младежи и деца до 29 години. 31% са туристите сред 30 и 44 години, а 31% са туристите сред 45 и 49 години. 17% от туристите са над 60 години.

 

Пампорово да се трансформира в целогодишен курорт, ще се търси минерална вода

През идващите няколко години „ Пампорово “ АД ще прави сондажи, с цел да открие минерална вода. Това съобщи изпълнителният шеф на „ Пампорово “ АД - Мариян Беляков. По думите му жила има на към 5 километра от курорта, а  единственият въпрос е на каква дълбочина е тя. Развитието на курорта като дестинация за балнео и СПА туризъм занапред следва в Пампорово, безапелационен е Беляков.

 
 1694507316159
Нов 6-седалков въжен превоз в Пампорово

За идния зимен туристически сезон курортът ще открие нов 6 седалков въжен превоз, който е построен в стъпките на съществуващото остаряло оборудване. Лифтът ще промени радикално визията на курорта, като ще обслужва 3000 души на час. През тази година се навършват 90 години от основаването на Пампорово, както и 60 години от оповестяването на Чепеларе като климатолечебен център от национално значение.

Германската здравна каса ще заплаща балнеолечението на немски пациенти у нас

Четири български медикъл и СПА курорти по Северното Черноморие ще лекуват немските туристи посредством рехабилитация с минерална вода. Това са СПА центровете в курортите  “Албена ” АД, “Св. св. Константин и Елена ” АД, “Слънчев ден ” АД и " Златни пясъци ". Една от водещите здравноосигурителни каси в Германия е сключила директни контракти с с центровете. Това ще разреши на немската здравноосигурителната каса да заплати на българските центрове възобновяване и рехабилитацията на немски туристи у нас.

 
 1694507316142
СПА ваучери за всеки предлага Министерството на туризма

Министерството на туризма още веднъж предлага въвеждането на ваучери, които всеки здравноосигурен у нас да може да употребява за спа и медикъл услуги. За задачата ще би трябвало страната да създаде целеви стратегии за здравна профилактика в сертифицирани балнео и СПА центрове, които жителите да употребяват по линия на Здравната каса. 

Над 120 специалисти в СПА туризма разискват в Пампорово визията за развиването на промишлеността. Темата на форума е „ Нарастващият капацитет на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България “. Д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм уточни, че страната ни е измежду първите в Европа по благосъстояние и многообразие на хидротермални води и био климатолечение. България е измежду водещите в Европа във връзка с съществуващи, развити и регистрирани (сертифицирани) запаси на минерална вода.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР