По данни на климатолози и Международната организация по трудаИдват повече

...
По данни на климатолози и Международната организация по трудаИдват повече
Коментари Харесай

Идват повече тропични дни с над 35 градуса – идеални за лозя и билки

По данни на климатолози и Международната организация по труда

Идват повече тропични дни с над 35 градуса – идеални за лозя и билки

Само градус нагоре у нас до 2030 година - българи, чехи и словаци пощадени от световното стопляне

Жегите ще закрият 80 млн. работни места по света, за страната ни ще са 400

Въпреки прекосяването на студения фронт, донесъл библейската стихия в Северна Гърция, наклонността твърдо е към стопляне. Не единствено на Балканите, а в Европа и в целия свят. За това са безапелационни климатолозите. На базата на техните разбори специалисти от всички сфери към този момент вършат прогнози по какъв начин това ще се отрази на развиването на стопанската система, човешките запаси, пазара на труда.

Само след 10 години температурите в България ще се вдигнат сред 0,3 и 1 градус приблизително, сочи сюжетът. “Ако наклонността се резервира, ще има по-продължителни интервали с над обикновено топло време. Ще се усилят интервалите с

така наречен тропични

нощи, когато

минималната

температура

не пада под 20°

Ще се усилят и тропичните дни с температура над 35 градуса ”, изясни за “24 часа ” климатологът проф. Георги Рачев.

По-топлото време отваря и нови вероятности - ще даде опция за развъждане на култури, които са по-топлолюбиви. “България има смисъл да преструктурира селското си стопанство към лозя и билки. Ние сме един от главните играчи освен на розово масло, само че в последно време и на лавандула. Добиваме я през цялата година ”, изясни още проф. Рачев.

България с климата си е чудесна за развъждане на механически култури - слънчоглед и тютюн. “Природата

няма да се

промени

фрапантно,

че да изчезнат

черешите

и вишните ”, безапелационен е климатологът.

По-топлото време дава опция земята да се употребява два пъти. “В Тракия да вземем за пример има ранни листни зеленчуци, по-късно съществена просвета, по-късно може да засадиш зеле и моркови. Може да извадиш от една и съща повърхност по 2 или 3 реколти, което води до интензивно селско стопанство ”, даде образец той.

Ако се резервира наклонността за повишение на междинните годишни температури у нас, при всички положения снеговете в равнинната част ще станат по-малко.

“Ще продължи да вали, само че в по-голямата част ще са дъждове или дъжд и сняг. Затова и в последно време

няма снежна

завивка,

каквато помнят

предходните

генерации

Тогава се задържаше по 3-4 месеца ”, изясни още климатологът.

Последната студена зима пък била през 2012 година, когато през февруари е имало повече от 10-15 дни с негативни температури.

Горещото време може да закрие до 80 млн. работни места, а у нас те ще са над 400 до 2030 година, считат специалисти по пазара на труда. Причината е, че съгласно прогнозите като цяло температурите ще се подвигат с 1,5 градуса, което ще увеличи риска от топлинен стрес за робтниците в селското стопанство и строителството. Това написа в отчета “Работа на по-топла планета: Въздействието на топлинния стрес върху продуктивността на труда и достойния труд ” на Международната организация на труда.

“До 2030 година се чака повече от 2% от общото работно време в международен мащаб да бъде изгубено всяка година, тъй като е прекомерно гореща за работа. В Южна Азия и Западна Африка резултатната загуба на продуктивност може даже да доближи 5% ”, написа в аналитичния отчет.

Топлинният стрес се усилва, когато температурата стигне 39, тогава тя се трансформира в спънка за икономическата интензивност, понижена е продуктивността на труда, това довежда и до неточности. Излагането на несъразмерни равнища на топлота може да аргументи топлинен удар, от време на време даже с съдбовен излаз.

Финансовите

загуби от

стоплянето

се чака да

стигнат 2,4

милиарда $

до 2030 година

Какви решения оферират специалистите?

На първо място, да се форсира структурната промяна на селските стопански системи по този начин, че по-малко аграрни служащи да са изложени на високи температури, както и да се поставят по-малко физически старания в жегата.

Сред политическите ограничения, които се оферират в отчета, са вложения в инфраструктура и по-добра интеграция на разрастващите се страни в международната търговия.

Шефовете би трябвало да приспособяват работното време, да обезпечат уместно облекло и да корегират работното време съгласно жегите

Топлинният стрес ще засегне най-силно страните в Южна Азия и Западна Африка. Очаква се горещините да доведат до загуба сред 5,3 и 4,8% от работното време през 2030 година, което подхожда на към 9 милиона работни места. Загубите за Европа ще бъдат по-малки, или 0,1%.

Топлинният стрес може да работи и като

фактор за

миграция на

земеделските

служащи

- да изоставен селските региони и да тръгнат към градовете.

В България ефекътт на световното стопляне се чака да закрие 400 работни места до 2030 година Като цяло Източна Европа няма да бъде особенно наранена от топлинен стрес. Най-силно наранена в нашия район ще е Русия, където се чака горещините да доведат да закриване на към 4000 места.

В Румъния

пък жегата

ще затвори

2100 позиции

Никакъв резултат няма да има върху Беларус, а едвам по 100 индивида ще изгубят работата си в Чехия и Словакия, предвиждат специалистите на Международната организация на труда. Топлата вълна в Европа

ще удари

най-силно

Испания,

където ще има над 8000 закрити позиции, най-вече в селското стопанство и строителството.

Двойно по-силен удар пък се чака да понесе Турция, където закритите места ще са над 16 хиляди

“Сигурно е повишението на температурата на въздуха, а и на водата, защото несъмнено се намираме в топла фаза. Увеличават се световните температури на системата земна повърхнина - атмосфера. Дори опитите за понижаване на въглеродните излъчвания, които се считат за съществена причина за повишение на температурата на въздуха, към този момент не дават нужния резултат ”, изясни Георги Рачев.

Даде за образец, че човечеството продължава всяка година да бълва към 35 милиарда тона въглероден диоксид. Ограниченията, които си постановат някои от страните, са разнопосочни и в последна сметка не водят до трайно решение на казуса.

“Емблематичен образец е, че Европа конфигурира от ден на ден слънчеви панели, с цел да улови тази възобновима “чиста ” сила от слънцето. Тези панели обаче се създават в Китай. Така че Европа понижава въглеродните си излъчвания, само че купува панелите от Китай, където се осъществят нови количества въглероден диоксид ”, изясни образно климатологът.

Продължава да се усилва концентрацията на въглероден диоксид, който допреди месец беше стигнал 414 милионни елементи от въздуха. Поради дейната вегетация в този момент е паднал на 413 милионни елементи. Идва есента, с което в северното полукълбо чакам

нови върхове

на въглеродния

диоксид

“Нищо чудно януари-февруари да минем и 415 млн. елементи. Това значи по-голям парников резултат. Чакат ни още веднъж горещи години ”, сподели още Рачев.

Безспорно секторът, който се чака да бъде най-силно обиден в международен мащаб, е селското стопанство. В момента 940 млн. души по света работят в него. 60% от изгубеното работно време в международен мащаб заради топлинния стрес до 2030 година ще е в бранша.

Следващият най-засегнат ще е строителният бранш, където загубите на работно време се чака да доближат 19%. Според експертите изключително рискови са екологичните артикули и услуги, събирането на боклуци,

незабавната помощ,

ремонтните

действия,

превозът,

туризмът,

спортът

и някои форми на промишлена работа.

Най-значителните стопански загуби ще понесат хората в най-бедните райони. “Очаква се страните със междинни и по-ниски равнища на приходите да страдат най-силно от влошеното състояние, тъй като разполагат с по-малко запаси за дейно адаптиране ”, написа още в отчета.

“Топлинният стрес ще засегне милиони дами, които съставляват по-голямата част от работещите в селското стопанство, както и мъжете, които преобладават в строителната промишленост. Социалните последствия от топлинния стрес могат да включват увеличение на миграцията, защото служащите напущат селските региони, с цел да търсят по-добри вероятности ”, обобщава Катрин Сагет, шеф на отдел в изследователския отдел на МОТ.

При 33 градуса в офиса може да не вървим на работа
При температури над 33 градуса в офиса или в затворено помещение можем да откажем да работим. При тежката физическа работа допустимите градуси са с два надолу. Това е написано в наредбата за микроклимата на работните места.

Шефовете са длъжни да обезпечат подобаващи условия на труд. В закрити пространства работодателите са длъжни да поддържатмежду 18 и 25, като стойностите варират съгласно вида работа - лека, междинна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, само че има избрани изключения. Според тях при доста високи температури на открито в пространствата може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, само че не повече от 33 градуса.

При работа на закрито се избират техническите ограничения, до момента в който навън по-добър резултат имат организационните. Работодателите са длъжни също да обезпечават разхладителни питиета за своите служащи и чиновници.

Инспекторите по труда наблюдават дали се съблюдава наредбата, като те могат да напишат наставления или да наложат санкции от 1500 до 15 хиляди лева Стриктно се следи дали се съблюдават условията в строителството и в селското стопанство, където главно се работи навън. Най-често сигнали за работа при високи или ниски температури се подават от работещи на закрито. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР