По данни на държавните ловни и горски стопанства и ловните

...
По данни на държавните ловни и горски стопанства и ловните
Коментари Харесай

Приходите от организиран ловен туризъм за 2022 г. са малко над 6 млн. лв.

По данни на държавните ловни и горски стопанства и ловните сдружения приходите от проведения ловджийски туризъм за предходната година са малко над 6 млн. лв., заяви Стоян Тошев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по горите (ИАГ), при откриването на ревютата " Природа, лов, лов на риба " и " Цветна пролет ". По думите му има осезаемо повишение на дивечовите ресурси като се изключи муфлона и дивата свиня, заради установените болести от Африканска чума и Син език.

" В последните години имаме титли, които са привлекателни за задгранични ловци ", уточни Тошев. По думите му през миналата година се следи опазване на броя български и задгранични ловци, ловували по линия на проведения ловджийски туризъм в страната.

Общо са ловували 4337 ловци, от които 3257 българи и 1077 чужденци. Основна част от задграничните ловци, посетили страната за лов на наедрял дивеч, са от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч желания имат ловците най-вече от Италия, Гърция, Испания и Франция.

Разходите, които са направени през предходната година за реализиране на дейностите по стопанисване на дивеча от страна на държавните ловни и горски стопанства, възлизат на 8,2 млн. лв. за зимно поддържане на дивеча - закупуване на фураж, улов и разселване на дивеч, засяване на дивечови ниви и градеж на биотехнически уреди - солища, хранилки.

Тошев разяснява, че бракониерството е измежду главните бичове в бранша и от организацията са подхванали масирани инспекции взаимно с Министерство на вътрешните работи.

" Няма по какъв начин да определим финансово вредите, тъй като това, което се открива в множеството случаи е от незнайни причинители ", означи шефът на ИАГ.

През предходната година на територията на цялата страна са тествани 144 682 ловци, 4318 ловни дружини и 5206 транспортни средства. Установени са 128 нарушавания и за тях са формирани актове за определяне на административни нарушавания. В резултат на инспекциите са арестувани четири моторни транспортни средства, 18 законни оръжия, 9 звуковъзпроизвеждащи устройства, нерегистрирани ловни титли, дивечово месо, както и погубен дивеч или разпознаваеми елементи от него.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР