По-дълъг пролетен семестърИзвънредна ваканция обмислят университети в страната, притиснати от

...
По-дълъг пролетен семестърИзвънредна ваканция обмислят университети в страната, притиснати от
Коментари Харесай

Сметки пращат ВУЗ-ове във ваканция

По-дълъг пролетен учебен срок
Извънредна почивка обмислят университети в страната, притиснати от непостижими сметки за ток и отопление. До такава последна мярка би се стигнало, с цел да се понижат режийните в студените месеци, след което вторият учебен срок би бил продължен. Това обясниха пред “Труд news ” ректори на ВУЗ-ове.

По думите им тук-там университети са изправени пред банкрут поради големите сметки. Затова на част от тях им се постанова да обмислят непопулярни решения. В момента университетите разполагат с 1/12 от миналогодишните си бюджети, която могат да похарчат за разходи през януари. В тях обаче не влизат парите за нарастване на заплатите, които ВУЗ-овете получиха еднократно предходната година.

Ректори обясниха, че в случай че последните 2 години мотивът студентите да не са в аулите е бил Коронавирус, то в този момент това може да стане поради пари.

Във ВУТП, да вземем за пример, заплащат 4 пъти по-високи сметки по отношение на предходната година, споделиха от висшето учебно заведение пред “Труд news ”.

Огромен растеж в разноските регистрират и в Техническия университет във Варна - увеличени са с близо 70%, оповестиха от висшето образователно заведение.

Бургаският свободен университет също изнемогва от непостижимите сметки, съобщи президентът на БСУ проф. Петко Чобанов.

На този декор студенти от Свищовската академия, която единствено преди няколко години се размина на косъм от банкрута, припомниха, че тя бе затворена през декември, а управлението изясни времената мярка с механически проблеми с отоплението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР