По бензиностанции и автомагазини продължава масово да се продава евтин

...
По бензиностанции и автомагазини продължава масово да се продава евтин
Коментари Харесай

Масово се продават опасни течности за чистачки

По бензиностанции и автомагазини продължава всеобщо да се продава на ниска цена концентрат с съществена съставна част метанол – мощно отровно химическо съединяване, чиито изпарения могат да навредят съществено на здравето, а единствено една капка от него, попаднала в окото, води до слепота. Още преди година от СБА предизвестиха за продажба на рискови течности за чистачки с висока централизация на метанол.

От този концентрат можете да си купите и да си го разредите сами или пък да си купите подготвен разтвор от него, именуван по етикет „ зимна течност за чистачки”.

„ Няма кой да управлява продажбата на течност за чистачки, хиляди водачи въобще не гледат какво купуват, наливат самоуверено концентрат с метанол в колите си и разреждат без да подозират риска от ослепяване, самите изпарения обаче са задоволително токсични и водят до провали на дихателни пътища и закъснение на мозъчната дейност”, сигнализира притежател на бензиностанция пред "Флагман ", в която е забранил да се зарежда от евтината течност.

Преди да съобщи опасенията си на публицистите, индивидът алармирал РЗИ-Бургас, само че оттова го трансферирали към транспортното министерство.



„ Търсих контакт да алармирам на подчинените на министър Московски, само че и оттова ме отрязаха. Междувременно получих предизвестие да спра да дълбая и да оставя нещата в комерсиалната мрежа каквито са си”, споделя различен източник, настояващ за анонимност.

В момента в множеството бензиностанции и профилирани магазини, с дребни изключения, всеобщо се предлага зимна течност с метанол. Опаковките са подредени на тезгяха до тези, на които написа, че са с етанол. Народът всеобщо протяга ръка към двойно по-евтината течност и въобще не чете етикета, на който написа „ метанол”, тъй като и да го прочете – нищо не му приказва.

Литър подготвен концентрат с безвредния етанол коства сред 5 и 7 лв., до момента в който същата разфасовка с метанол се продава сред 2,50 и 3 лв., а 5 литра – за 10 лв..

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР