Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерно богослужение с молебен канон

...
Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерно богослужение с молебен канон
Коментари Харесай

Дядо Николай отслужва молебен в Червената църква

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерно свещенодействие с молебен канон към Света Богородица в Червената черква в Перущица тази неделя. Службата ще стартира в 18.30 часа. Според църковния правилник по време на Богородичния пост от 1 до 14 август всяка вечер в храмовете се отслужва молебно последование, в което се изпросва молитвеното покровителство и протекция на Света Богородица.

Богослужението ще се извърши под намерено небе в една от най-емблематичните ранносредновековни базилики от V век, носеща името на Божията майка, пред чудотворната икона на св. Богородица „ Златна ябълка “.

Историческият музей на Перущица също е оказал помощ, с цел да стане богослужението. Църквата е на километър от града и е превърната в туристическа атракция. До нея се стига по 700-метрова пешеходна алея в ляво от основното шосе. Има маркировъчна табела при отбивката от асфалтирания път към църквата.

Червената черква е функционирала в Перущица повече от 1000 години. Разрушена е при турското настъпление през 14. век. Строителството ѝ стартира след Сердикийския събор през 343 година. Арката ѝ се счита за неповторим монумент на късноантичната архитектура. Под нея има баптистерий с форматна на кръст от червен мрамор. В него античните българи са почитали 7 християнски мъртъвци от региона на Тракия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР