Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата срещу Христо Т. за причиняване

...
Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата срещу Христо Т. за причиняване
Коментари Харесай

Окончателно! Ето каква ще е присъдата за железопътната катастрофа на гара Калояновец

Пловдивският апелативен съд удостовери присъдата против Христо Т. за причиняване на железопътната злополука на гара Калояновец през юли 2014 година При случая почина машинистът на влака и бяха породени междинни телесни повреди на четири лица. Наказанието на подсъдимия е понижено от шест на пет години отнемане от независимост.

Това оповестиха от Съдебна палата - Пловдив. Магистратите не одобряват изказванието на подсъдимия, че причина за произшествието е неочаквана смяна на светлинната сигнализация, преди навлизането в гарата. Пред Апелативния съд бяха разпитани двама полицейски чиновници, които са разговаряли незабавно след случая с подсъдимия Христо Т. Пред тях той споделил, че преди злополуката преглеждал книжката за разписанието. Опитал се е да реагира едвам, когато сътрудника му извикал, че минава входния светофор / светлинния семафор/ с над 100 километра в час при позволени четиридесет. По делото е открито, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са позволени нарушавания при подготовката на маршрута за прекосяване на влака пътуващ от София за Варна.

Пред пловдивския съд за пръв път беше разпитан диспечерът, отговарящ за региона, в който е станало произшествието. Той съобщи, че навреме е известен за коловоза, на който ще бъде признат влака, с оглед моментното техническо положение на една от стрелките на гарата. Безопасната подготовката за прекосяването на композицията е почнала още преди тя да потегли от предходната гара Михайлово. Шест експертизи деликатно са изследвали положението на трасето и светлинната сигнализация, а също по този начин и показанията на записващата скоростомерна лента на локомотива. Вещите лица наново бяха изслушани от съда.

Те потвърдиха, че не са открили несъответствия сред позициите на гаровите стрелки, положението на пулта за тяхното ръководство и показанията на семафорите. Апелативните съдии решиха, че наказването, наложено на Христо Т. следва да се понижи от шест на пет години отнемане от независимост. Подсъдимият до в този момент не е осъждан, има положителни характеристични данни и е минал на работа в отделение за пътнически транспорти няколко седмици преди случая. Като смекчаващо отговорността събитие, също така е признато, че макар човешката неточност злополуката е могла да бъде предотвратена.

Трасето в региона на гара Калояновец е снабдено с техника, с която при несъобразяване на машиниста със светофорите, придвижването на влака автоматизирано се прекратява. Експертите са установили, че приемащото устройство в локомотива се е намирало в изключено състояние и не е поддържано през дълъг интервал от време. Освен това, локомотивната бригада и огромен брой техни сътрудници от депото в Пловдив не са били подготвени да работят с него и в тази ситуация то не е употребявано. Поради тези съображения съдът не почете и настояването на прокуратурата случаят да се преценява, като „ изключително тежък “ и наказването на подсъдимия да бъде увеличено. Решението на Пловдивския апелативен съд предстои на обжалване или митинг пред Върховния касационен съд в 15-дневен период.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР