Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение временно задържане за

...
Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение временно задържане за
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив остави в ареста турски полковник, заподозрян в убийство на известен писател

Пловдивският апелативен съд удостовери мярката за неотклонение „ краткотрайно задържане за период от 40 дни “ наложена от Хасковския Окръжен съд на турския полковник Мустафа Левент Гьокташ. Той бе търсен с алена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и публицист Неджип Хаблемитоглу. Именно Гьокташ е основният обвинен за гибелта на писателя, който беше убит пред дома си през декември 2002 година. 63-годишният обвинен е бил подал документи до българските управляващи за даване на леговище по политически аргументи, както и за статут на емигрант. На 1 септември обаче е арестуван в Свиленград при рутинна инспекция от полицейски патрул, до момента в който карал автомобил, защото при инспекцията се оказало, че предходният ден е разгласен за търсене
Прочетете още
Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специфичните сили, а сега е с настоящи адвокатски права в Турция. По време на делото стана ясно, че убийството на писателя е останало  неразкрито в продължение на години, като управляващите мислят, че е осъществено от членове на групата ФETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом против турския президент Ердоган през юли 2016 година  Смята се също, че Мустафа Левент Гьокташ има присъединяване като го член на терористичната организация.

Смият Гьокташ в днешното съвещание бе безапелационен, че в никакъв случай не е имал общо с Фетхуллах Гюлен. Той показа на съда, че през 2009 година той и още близо 300 индивида са били арестувани, тъй като са били натопен от ФЕТА. Така той е излежава 5-годишна присъда.

Според бранителя на обвиненият юрист Иван Иванов клиентът му е бил наклеветен в това закононарушение, поради политически аргументи и изиска от съда да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, а точно “домашен арест ” или “парична гаранция ".

След като изслуша настояванията на страните и се срещна с документите по делото Апелативен съд – Пловдив реши, че Хасковският областен съд обосновано и законосъобразно е взел мярка за неотклонение „ краткотрайно задържане за период от 40 дни “ по отношение на турския жител.  В показаните документи от прокуратурата са открити самоличността и поданството на лицето, мястото и времето на осъществяването на закононарушението, за което се търси. По делото има данни, че лицето е минало границата незаконно и това е задоволително съображение да се одобри, че сегашната му мярка е основателна, тъй като има заплаха от укриване.

За това съдът реши да го остави в ареста за 40 дни, които текат от датата на задържането му. В рамките на този период от Турските управляващи би трябвало да изпратят заповед за екстрадацията та турчина.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е дефинитивно.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР