Пловдивският административен съд отхвърли жалба на собствениците на къща -

...
Пловдивският административен съд отхвърли жалба на собствениците на къща -
Коментари Харесай

Собственици на къща-бижу в центъра на Пловдив ще трябва да премахнат новата си фасада

Пловдивският административен съд отхвърли тъжба на притежателите на къща - монумент на културата на ул. " Христо Г. Данов " 7 против заповед на регион " Централен " за унищожаване на нелегално покриване на част от фасадата с изолираност. Обект на правосъдния спор е едно от най-красивите и емблематични сгради на знаковата пловдивска улица - къщата на доктор Жак Араф, е частна благосъстоятелност.

Административният акт на Георги Стаменов е против „ частична фасадна реституция посредством слагане на изолираност, измазване и боядисване на южна и източна фасада " без за това да има съгласувателна процедура с НИНКН, каквото е условието на Закона за културното завещание. Собственикът пък твърди, че за слагане на топлоизолация не се изисква позволение за градеж нито е належащо да се изготвят и планове, а в годината на издаване на разрешението за градеж - 2007 година и удостоверението за въвеждане в употреба на градеж - 2008 година, е работил законът Законът за паметниците на културата, където няма условие за такова координиране.



Началото на административното произвеждане е поставено на 17.03.2021 година, когато е осъществена инспекция и формиран констативен акт от работна група при регион " Централен ". Собствениците, които са и възложители на ремонта, не показват утвърден план, координиране с контролни органи, позволение за градеж, протокол за разкриване на строителна площадка, протокол за установяване на строителна линия и равнище, както и заповедна книга. Изпълнението на СМР е в детайли разказано в акта, като е посочено, че по южната и източната фасади е сложена топлоизолация, тя е измазана и боядисана. Сградата е индивидуален монумент на културата, затова авансово съгласувана планова документи за реституция на фасадата, по реда на ЗКН (ЗПКМ - отм.) е наложително изискване. Констативният акт е връчен и е постъпило несъгласие срещу него.

" Настоящият правосъден състав намира, че в своя размер осъществените строително-монтажни действия съставляват замяна с различен тип материали съществуващата преди този момент външна мазилка на южна и източна фасадни стени. Дори в този размер, осъществените действия също подлежат на координиране по реда на член 151, алинея 2 вр. алинея 1, т. 1 Закона за устройство на територията. Въпреки че настоящият ремонт не съставлява градеж, щом се касае за недвижими културни полезности в техните граници и охранителни зони, е належащо координиране по Закона за културното завещание, без значение, че процесните строителни и ремонтни действия не изпълват генералната формулировка за градеж. Щом се касае за недвижима културна полезност към тях следва да бъде прилагана и специфичната норма на член 151, алинея 2 Закон за устройство на територията. Нормата е специфична и засяга всички строителни и монтажни работи, каквато е и полагането на топлоизолация, без значение от това, че не съставлява градеж, а настоящ ремонт. В този смисъл са и наредбите ЗКН, точно член 83, алинея 1, т. 2 б. " г ", показват от съда.

Те отхвърлят жалбата на притежателите на постройката с мотив, че даже при Закона за паметниците на културата да няма съгласувателна процедура към оня миг, правната норма на член 151, алинея 2 от Закон за устройство на територията (обнародвана в Дъждовни води, бр. 61 от 2007 г.), настояща все още на осъществяване на строително-монтажни действия, планува, че в обекти - монументи на културата, сходни дейностите се правят след координиране с Националния институт за паметниците на културата (сега НИНКН).

Решението предстои на обжалване с касационна тъжба пред Върховен административен съд на Република България в четиринадесетдневен период от съобщаването му с дубликат за страните.



ИСТОРИЯТА:

Жилищно-търговската постройка на доктор Араф е единична недвижима културна полезност. Построена е по план на знаковия арх. Камен Петков. Самият доктор Араф е значима фигура - той е един от заможните хора, които дават средства за построяването на културния дом на евреите БЕТЕМА, в този момент читалище " Шалом Алейхем " (също проектирана от арх. Петков). Именно от къщата на доктор Араф стартира еврейското гето, по мемоари на писателката Ивет Анави. В интервала от 1941 до 1944 година там са принудени да се пренесат всички евреи, които са живеели в други квартали на Пловдив.

" Тук във всяка стая имаше по едно еврейско семейство. Дори в деня на сватбата ни с доктор Леон Анави полицията подреди да се движим в избраните часове - единствено два часа дневно. Изключение се правеше единствено за заравяне и по тази причина нашите посетители пристигнаха с бележки за заравяне ", споделя тя. Оттук стартира и историата за нощта на 10 март 1943 година - началото на Холокоста в Пловдив. С бохчи, по нощници, измежду нощ извеждат евреите, с цел да ги депортират. Тогавашният пловдивски митрополит Кирил надига глас и с поддръжката на депутати, общественици, адвокати, бизнесмени и жители съумява да предотврати изпращането на 600 пловдивски евреи в лагерите на гибелта. Прави го с думите: " Ще легна на релсите, само че няма да позволи влаковете за лагерите да тръгнат! ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР