Пловдивските висши училища са национални лидери в 10 професионални направления

...
Пловдивските висши училища са национални лидери в 10 професионални направления
Коментари Харесай

Пловдивските висши училища №1 в 10 професионални направления

Пловдивските висши учебни заведения са национални водачи в 10 професионални посоки от общо 52, по които образоват 52 университета у нас.

Това демонстрират резултатите за 2021 година от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Тя класира вузовете, отчитайки 100 знака, които мерят равнището в разнообразни аспекти, в това число образователния развой, образователната среда, социално-битовите и административните услуги, научната работа, престижа, реализацията на пазара на труда, приходите и районната значителност. Класациите за тази година бяха оповестени през днешния ден.

Техническият университет-София с филиала си в Пловдив още веднъж са първенци в 6 посоки: " Електроника, електротехника и автоматика " ; " Енергетика " ; " Комуникационна и компютърна техника " ; " Общо инженерство " ; " Машинно инженерство " ; " Транспорт, мореплаване, авиация ".

УХТ отново е водач в " Хранителни технологии " като в предходните години.

Аграрният университет затвърждава първите си места в „ Растителна отбрана “ и „ Растениевъдство “, само че още веднъж е втори в „ Животновъдство “, където бе лидер през 2019 година

Медицинският университет за четвърта поредна година е най-хубавият в образованието по медицина.

Челните места са с едно по-малко по отношение на предходната година поради дребна стъпка обратно на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “. Предишния път тя бе N1 в направление „ Теория на изкуствата “. Сега отстъпва първото място на Нов български университет, само че остава единствено на 1 точка зад него.



Пловдивският университет със своите 16 580 студенти е най-голямото висше учебно заведение в страната след Софийския университет, където учат 22 250 бъдещи висшисти.

Рейтинговата система регистрира възстановяване на качеството на подготовка на студентите, които следват „ Комуникационна и компютърна техника “ в ПУ. От девета позиция в страната предходната година в този момент вузът заема шестото място в едно от най-желаните посоки. Динамика има и в класацията в „ Социални действия “, само че с противоположен знак – там ПУ слиза с две места надолу до петото

В момента е четвърти по „ Теория и ръководство на образованието “, което е единствено една позиция по-ниско по отношение на предходната година, само че пък съществено оттегляне по отношение на 2019 година, когато бе народен водач в образованието в тази област.

Пловдивският университет остава в националния топ 3 в няколко посоки: резервира вторите си позиции в образованието по педагогика, химия, физически науки, биологически науки. Затвърждава третата си позиция си по право, като се изравнява с Нов български университет, след Софийския университет и УНСС. Отново е трети и в направление „ Психология “, където усещане прави излизането на втора позиция в класацията на Военната академия. Държи трето място и в образованието на бъдещи артисти, където безспорните водачи остават НАТФИЗ и Нов български университет.

ПУ остава отново на четвърта позиция в страната в подготовката на студентите по социология, философия, вяра и богословие, информатика и компютърни технологии. Четвърти е и във филологическите специалности, като се подрежда след СУ „ Св. Климент Охридски “, Нов български университет и Великотърновския университет.

Няма смяна в петото място в направление „ История “ и в деветото в „ Икономика “. Рейтинговата система слага на 7. място у нас ПУ в „ Машинно инженерство “, което е две места по-нагоре от преди. Остава седми и в „ Политически науки “.



Аграрният университет води в „ Растениевъдство “ и „ Растителна отбрана “. Втори е в „ Животновъдство “, само че единствено на 2 точки зад водача. Петата позиция в „ Туризъм “ е едно място по-надолу по отношение на миналогодишната ранглиста на висшите учебни заведения у нас. Пети е и в „ Науки за земята “, само че като се изкачва стъпка нагоре и изпреварва Шуменския университет. В направление „ Икономика “, в което образоват доста университети, АУ се изкачва с две места до позиция 13. На съдбовното място е и в „ Общо инженерство “, което обаче е оттегляне с 5 места надолу.



Медицинският университет резервира сериозните си позиции. Пак е N1 в професионално направление „ Медицина “, като си поделя лидерското място с МУ-София. Силите са много изравнени: вторият в класацията – МУ-Варна, е единствено 1 т. обратно, единствено 4 по-малко слагат МУ-Плевен трето място.

МУ-Пловдив резервира вторите си места в „ Обществено здраве “ и „ Фармация “, а в „ Стоматология “ и „ Здравни грижи “ е трети.

Освен шестте си първи места, филиалът на ТУ под тепетата резервира и второто в професионално направление „ Математика “.



УХТ е новият остарял лидер в „ Хранителни технологии “, резервира втората позиция в „ Енергетика “ и се изкачва с едно място нагоре до трето в „ Туризъм “. Трети е и в „ Биотехнологии “. В „ Електротехника и електроника “ се придвижва с едно място напред и към този момент е шести. Осмата позиция в „ Комуникационна и компютърна техника “ е с 49 точки при 74 за водача – ТУ-София. Единайсетото място в „ Общо инженерство “ е оттегляне с 5 надолу.



АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ още веднъж е втора в „ Музикално и танцово изуство “, на тази позиция се подрежда и в „ Теория на изкуствата “. Трета е в „ Педагогика на образованието по… “ и държи отново четвърто място в „ Изобразително изкуство “.

Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система резервира седма позиция в „ Национална сигурност “ и е с 39 т. при 56 за лидера – Академията на Министерството на вътрешните работи. По другото си главно направление – „ Икономика “, слиза с едно място надолу до N15, а в „ Администрация и ръководство “ се изкачва с три стъпки до деветото място.

Висшето учебно заведение по ръководство и агробизнес на районите също стои по-добре в това професионално направление, в което към този момент е десети, с 3 места по-напред в класацията. По стопанска система обаче отстъпва с едно и е N16.

Снимки: Наташа Манева, Стоян Илиев, Франк Воща

Свързани вести При всеобщия банкет единствено с матура: Студентите се усилиха с 4000 за година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР