Пловдивската художничка Цвета Марова се завърна в родното Велико Търново,

...
Пловдивската художничка Цвета Марова се завърна в родното Велико Търново,
Коментари Харесай

Цвета Марова представя Елементи и сили“ във Велико Търново

Пловдивската художничка Цвета Марова се завърна в родното Велико Търново, където за първи път от 20 години демонстрира своя независима галерия. 60-те маслени платна показват свят,  въодушевен от античната доктрина на древногръцкия мъдрец Емпедокъл за силите на привличане и отбиване и четирите детайла: земя, вода, въздух и огън.  Експозицията, озаглавена  „ Елементи и сили “ , художничката приготвя от година и половина:
Светът е построен от четири детайла и две сили и двете сили оказват помощ на детайлите да се съберат или да се отхвърлен и те съумяват да изградят както материята, по този начин и духовния ни свят - едното дефинира другото. Ще видите и доста картини, които са директно отнасяни към античния свят.   За своите стихии Цвета Марова споделя, че се пробва да ги уравновесява. В избрани моменти са огнените, само че в други моменти се пробвам да туширам с водните или да разпаля с въздуха. Аз съм зодия овен, тъй че, може би, въпреки всичко топлите цветове, ярките структури, огънят като буря, огънят като детайл е водещ в по-голямата част от креативния ми развой. Старателно заобикалям убиването на тона. Всички нюанси, които употребявам, се пробвам да бъдат ярки и интензивни, нещо, което е доста необичайно и друго от множеството живописни изложения, които се показват. Чистият цвят, интензивният цвят е оня инструмент, който показва мен и метода, по който схващам света към себе си, акцентира художничката.   
 „ Елементи и сили “ се открива довечера от 17,30 часа в изложбените зали „ Рафаел Михайлов “ в старопрестолния град. Репортажът по тематиката чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР