Пловдивска фирма има амбицията да произвежда първите в страната електрически

...
Пловдивска фирма има амбицията да произвежда първите в страната електрически
Коментари Харесай

Пловдивска компания разработва първия български електрически камион

Пловдивска компания има упоритостта да създава първите в страната електрически камиони . „ Балканкар Рекорд “ АД показа днес своя план за създаване на новаторското транспортно средство.  
От компанията са планували към 500 000 лв. за създаването на два камиона. Част от сумата се отпуска от Изпълнителната организация за поощряване на дребния и междинния бизнес, а останалата е лично финансиране. Пететапният план ще завърши през 2021 година с проучване на два конкурентни прототипа на лекотоварен електрически камион. В създаването им ще взе участие екип от 35 индивида, като със знанията си ще оказват помощ и студенти от Технически университет – София, филиал Пловдив. От компанията се надяват те да са подготвени в средата на идната година.
Предвижда се батерията на камиона да устоя 8 часа и да има пробег сред 75 и 120 километра. Ако се движи по улиците, а освен в работна конюнктура, камионът ще развива скорост 45 км/ч. Той ще е с товароносимост 1,7 тона, като самата машина ще е с сходно тегло. Той ще може да бъде употребен в разнообразни браншове – общински предприятия, стопанска система и търговия, туризъм, селско и горско стопанство, както и за военни цели. Като образци за приложение на бъдещата машина от „ Балканкар Рекорд “ АД показаха хладилен фургон, самосвал, цистерна за течни артикули, снегорин, електровоз за поддръжка на градски пространства.

В момента сходни електрически камиони се сглобяват от китайски производители, само че са с товароносимост едвам до 500 кг. Цените на сходни машини стартират от към 10 000 $ за базовия модел, който даже няма обособена кабина, и доближават до 25 – 30 000 $.
С възможното развиване на новите камиони, от пловдивската компания имат вяра, че могат да се наложат на пазара, защото те ще оферират много по-сериозни благоприятни условия. „ Направихме изследване, което демонстрира, че ползата към такива камиони към този миг е огромен на украинския, унгарския и полския пазар “, съобщи изпълнителният шеф инж. Петър Петров. Той добави, че при интерес, компанията може да доближи потенциал от 100 камиона годишно.

„ Очакванията са огромните градове да лимитират или даже спрат в центровете си коли и камиони с бензин и дизел и да останат транспортите с електричество и газ. Предварителното ни проучване демонстрира, че през интервала 2017-2019 година производството на машини от този вид – електрически камиони – се усилва приблизително 2,2 пъти годишно при снижаваща се продажна цена. Със същия ритъм се усилва поставените зарядни устройства в градовете, летищата и други публични пространства ”, добави пред публицисти изпълнителният шеф на „ Балканкар Рекорд “ АД.

Според ръководителя на плана инж. Георги Вълков създаването на електрически камион не е инцидентно скимване и от компанията от много време работят в тази тенденция. „ Досегашните ни електрически платформи бяха напълно предопределени за работа в фабрики и при други условия, тъй че главното им условие беше да бъдат здрави и надеждни, като от тях не се изискваше особена експедитивност. Излизането на новите ни машини в градска среда е техническо предизвикателство, което не можем да решим, в случай че просто копираме международен опит. Ние имаме лични решения и посредством проучванията които желаеме да проведем търсим по-добра успеваемост спрямо непознатите мостри “, безапелационен бе той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР