Пловдивчани плащат средно по 10 стотинки на ден за такса

...
Пловдивчани плащат средно по 10 стотинки на ден за такса
Коментари Харесай

Величко Родопски: Инфлацията вкара в риск строителната прог...

Пловдивчани заплащат приблизително по 10 стотинки дневно за такса боклук. Ако я вдигнем обаче, ще стане война

Реално в града живеят над 600 000 души, които употребяват пътната и обществената инфраструктура, а налози тук заплащат 340 000

В центъра на Пловдив коефициентът за пресмятане на налог здания е по-нисък спрямо крайните квартали на Бургас и Стара Загора 

Засега не предвиждаме растеж на цените на общинските наеми, такси и услуги, споделя заместник-кметът по „ Финанси и икономически действия “


 

- Г-н Родопски, до финансовото привършване на 2022 година остава един месец. В бюджета  на община Пловдив няколко пъти са правени корекции, в това число на последната сесия на Общинския съвет.  Първоначално утвърденият проект беше за 526 млн. лв., през октомври се усили на 577 милиона, главно вследствие на държавни дотации. Как оценявате осъществяването на бюджета? 

- Държавата извършва без забавяне уговорките си, които има към държавно делегираните действия. Първоначалният бюджет е обновен до 577 млн. лв. вследствие на спомагателните прехвърляния, преведени от страната главно за нарастване на заплати, да вземем за пример, за учебните заведения и музеите, за стипендии, учебници. Тези средства ще се актуализират, тъй като за ремонт  на Голямоконарско шосе въз основа на подписаното съглашение преди две седмици от републиканския бюджет са преведени 4,5 млн. лв.. В момента тече процедура за избор на реализатор и до края на годината, отново по съглашението, чакаме още 4,5 милиона. При планирането на локалните доходи заложихме по-високи индикатори в общ  размер на 216 млн. лв. с концепцията, че предходната година имахме преизпълнение на част от тях. До края на октомври сме събрали  по-малко от предстоящото - 145 милиона. 

- Какви са аргументите осъществяването на локалните доходи да изостава? 

-  Не става дума за кухи прогнози, защото плановете  са направени на база трендовете за предходната година. 2022-ра обаче е тежка за всички. Затова се забавят както процесът с вложенията на бизнеса, по този начин и потреблението на услуги и артикули от жителите. Съответно се събират и по-малко доходи. Има и още една значима причина, която визира осъществяването на бюджета. Държавният бюджет за 2022 година беше признат с огромно забавяне, вследствие на което  реално започнахме да работим по бюджета едвам през май вместо през февруари, както беше в предходните години. Поскъпването на строителните материали и горивата отрицателно се отрази на финансовата стратегия, защото компаниите чакаха индексация на договорите.

- В Пловдив продължава взривът на строителство. Защо приходите от налог придобиване, който се дължи при покупко-продажби с движима и недвижима благосъстоятелност, изостават от проекта? 

- През предходната година бяхме събрали към 35 млн. лв., при проект 30 млн. лв.. Мислех,че тази наклонност ще продължава и през 2022-ра, само че все още от заложените 44 млн. лв. в бюджета са постъпили единствено 29 милиона. Има доста огромно строителство, само че самите покупко-продажби се бавят. Ще посоча още един образец. Предполага се, че хората, които идват от други обитаеми места да живеят в Пловдив и купуват жилища, ще записват колите в Пловдив, вследствие на което ще се вдигнат и нашите доходи от налози. Оказва се обаче, че на процедура това не става - те не престават да заплащат данък  МПС по родните се места. При заложени 29 млн. лв. сме събрали 20 милиона.

- Няма ли по какъв начин да се накарат да заплащат налог МПС в Пловдив, в случай че употребяват пътищата и местата за паркиране, а и всички услуги?

- Няма законов механизъм, който да задължава притежателите на коли да ги записват там, където живеят. Реално Пловдив към този момент обслужва може би  над 600 000 души, а по документи сме 340 000. Формулата  за установяване на дотациите е въз основата на регистрирани поданици, а не какъв брой действително живеят, по тази причина не можем да претендираме за повече държавни средства.

Има и различен фактор, който ограничава  личните доходи на Общината. От налог недвижимо имущество в Общината са постъпили до края на октомври 23,4 млн. лв., при планувани 33 млн. лв.. Д​анък здания се пресмята на база данъчна оценка и коефициентът за Пловдив е най-нисък в съпоставяне със  Стара Загора, Варна, Бургас. Не знам за какво е призната тази методика от Министерския съвет и от 2008 година до момента тя не е изменена.

- От план-сметката за 2023 година излиза наяве, че такса боклук и налог здания няма да се трансформират. Ще се усилват ли останалите локални налози, такси и наеми, в случай че всички цени на услуги и артикули набъбнаха?

- Не. Изпратил съм писма до нашите предприятия  кои услуги можем да вдигнем още малко. Например при репатриране на погрешно паркиран автомобил, защото разноските по тази активност са нарастнали. Окончателното решение зависи от Общинския съвет, ако  в Общината се реши, че  цените  на някои услуги следва да се усилят.

Засега не предвиждаме растеж на общинските наеми и такси, въпреки че те са доста ниски. Така на един човек се пада на месец приблизително 3 лв. такса боклук, само че в случай че кажеш, че тя ще бъде увеличена, с цел да се увеличи качеството на непорочност, ще се развихри война.  За да поддържаш публичните площи, би трябвало да имаш пари, а по закон средствата за дейностите по сметопочистване, сметосъбиране, превозване и депониране на отпадъци  постъпват само от приходите от такса боклук. 

- Успявате ли да покривате всички сметки?

- Досега не сме позволили закъснение при погашение на  заплатите и  осигуровките на  близо 11 000 чиновници, работещи в бюджетните звена. През декември би трябвало да дадем по две заплати във всички структури, на които се заплаща от общинския бюджет, в това число на образователните, детските и обществените заведения. Според разпоредбите възнагражденията се изплащат, като мине месецът, само че в този момент ще се вземат  за ноември и декември, както е  заложено в бюджета. Това е огромен разход - близо 45 млн. лв., само че няма да оставим чиновниците без пари.  Всички заплащания се правят без забавяне, включително в сферите на спорта и културата. Навреме превеждаме средства на общинските предприятия и на компаниите, които имат контракти с Община Пловдив, откакто те показват фактури за осъществен размер работа.

-   Има риск бюджетната година да завърши с недостиг, на алено?

- Категорично не. Ние съумяваме да покриваме всички първостепенни заплащания, а тази година вдигнахме и заплатите  с 25% за цялата година, тъй като те бяха доста ниски -  800 лв. за експерт с висше обучение. Никога не е имало сходен растеж, по тази причина възнагражденията на  служителите на Община Пловдив бяха по-ниски от тези в общините " Родопи " и " Марица ". В предприятията нарастването е 10% и в новия бюджет залагаме още толкоз.

В последните години за идващия бюджет се трансферира така наречен временен излишък - най-вече неусвоени средства от финансова стратегия. Каква картина се обрисува този път, в случай че част от плануваните обекти не са стартирани? 

- Преходен излишък още веднъж ще има и към 7 декември ще стане ясно каква сума се обрисува. За двата стадиона предишния месец бяха останали почти 15 млн. лв. и в случай че изпълнителите не ги изразходват, парите ще се трансферират  за идната година. За ремонт на ул. „ Владая “ има временен излишък от 1,2 млн. лв., за почистването на речното корито на „ Марица “ - 1,5 млн. лв., защото тече процедура за избор на реализатор. Държавните средства за Голямоконарско шосе също ще бъдат пренасочени в новия бюджет.

- Кметовете не престават да чакат страната и респективно Народното събрание да промени закона и минимум 2% от налог общ приход да остават  като локален доход за общините. Как това би се отразило на финансовото положение на община Пловдив?

- Ако тази смяна се случи, допълнително в бюджета ще дойдат към 44 млн. лв.. С тези средства можем да разчитаме на  по-добра прехрана на бюджетните звена и повече вложения в инфраструктурата в кварталите. На всички избори партиите приказват за децентрализация в България, само че на процедура, се получава противоположното - все по-голяма концентрация и взаимозависимост на общините от държавното финансиране.  Данък  общ приход се заплаща по месторабота и е разумно част от тези пари да остават тук за възстановяване на изискванията на живот. 

Каква финансова година се обрисува за Пловдив следващата година?

- Трудно ще бъде, в случай че не спре войната. Моето мнение е да запазим рамката на локалните доходи от тази година, даже малко можем да понижим, където нямаме огромна събираемост. Силно се надявам, че държавният бюджет няма да се забави по този начин фрапантно, както през тази година. Ако това се случи, ще имаме огромни проблеми с инфраструктурните и финансовите планове. Ако отново наложат ограничаване на разноските до 1/12-а, това значи, че колкото сме харчили предишния януари, толкоз ще имаме и през идващия януари, което доста ще ни затрудни.

 

Величко Родопски е зам.-кмет на ​община Пловдив с сектор „ Финанси и икономически действия “. До назначението си, повече от 12 години, той е помощник-ректор на Аграрния университет. Защитил е научна степен „ лекар на икономическите науки “. Има опит в ръководството и контрола на финанси в Териториалната организация на НАП-Пловдив. Завършил е магистратура във Варненския стопански университет, компетентност „ Счетоводство и надзор “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР