Пловдивчани набират средства за къщички за бездомни животни, които да

...
Пловдивчани набират средства за къщички за бездомни животни, които да
Коментари Харесай

Пловдивчани набират средства за къщички за бездомни животни за всеки район на града

Пловдивчани набират средства за къщички за бездомни животни, които да бъдат ситуирани във всички региони под тепетата. За страхотната самодейност на доброволците заяви шефът на Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс “ Георги Божев пред TrafficNews .
Прочетете още
Инициативата е утвърдена от Община Пловдив както и от регионалния шеф Ангел Стоев. Провеждани са срещи и с районните кметове, които поддържат концепцията и ще дефинират местата, на които ще бъдат сложени структурите. Според зооинжинер Божев тази новаторска концепция е вярната стъпка, която ще има и възпитателна цел за жителите. От общинските предприятия „ Чистота ” и „ Градини и паркове ” пък са поели ангажимент за слагането им, а зад предлагането стоят от МГИ  " Дома за бездомните животни ".

Председателят на инициативния комитет юрист Ваня Симеонова показа пред наш кореспондент, че къщичките са от подходящи материали, с съвременен тип, с сложени хранилки и поилки, и имат за цел да облекчат приюта и да дават дом най-малко за някои от бездомничетата в Пловдив. Къщичките ще бъдат под контрола и отбраната на районните кметства и ще се обслужват от зоодоброволци. Симеонова съобщи, че към този миг такива къщички са сложени единствено в регион „ Тракия ”, като 15 от тях са за котета, а 2 са предопределени за кученца.

Тъй като самодейността е напълно доброволческа, хората които стоят зад нея набират средства, с цел да съумеят да осъществят слагането на къщички и в други пловдивски региони, а бюджетът, който е бил събран досега е стигнал единствено за основаването и слагането на къщички единствено в един регион.



„ Причината поради която има толкоз доста бездомни животни по улиците е безотговорното отношение на хората към тях. Много от бездомните животни са били домашни такива, а другите се развъждат заради неналичието на съответен механизъм от страна на държавните и общински органи за преодоляване на тяхната популация, което води до проблеми за администрацията, която изнемогва да реализира грижи и надзор над бездомничетата ”, разяснява Симеонова.

Именно такава е ориста на кученцата, чийто дом е приютът. Към този миг в него са подслонени 91 кучета, които чакат своя осиновител. Колкото и старания да се поставят за животните в приюта, никой не може да размени самостоятелната грижа, безапелационен е Божев.

В приюта можете да срещнете най-различни породи, всяка от тях неповторима сама по себе си. Някои от кученцата към момента са бебенца, а други са изоставени и се отглеждат до ден сегашен там. Всеки, който има предпочитание да осинови куче или просто да се запознае от близко с някое четириного, може да го направи на обезпечената площадка за игра.

При визитата ни в приюта през днешния ден попаднахме и на група доброволци, работещи в IT сферата, които прегръщаха, хранеха и си играеха с четириногите. Те описаха пред TrafficNews , че това не е първият път, в който посещават приюта за да извърнат самостоятелно внимание на кученцата, които несъмнено се усещаха ужасно в компанията им.

„ Имаме традиция всеки декември да вършим няколко благотворителни акции и по този начин стигнахме до приюта. Много от нас са фенове на животни. Основната цел, която ни докара тук е любовта към животните, а и това, че помощ доста няма. Хубаво е да дойдем тук, да се порадваме малко на животните, да им дадем обич, както и да получим доста обич ”, описа Пламена Андреева.



Вратите на приюта са всекидневно отворени, а часовете, в които можете да го посетите през делничните дни са от 09:00 до 15:00 часа, а през уикенда от 09:00 до 14:00. Всеки, който желае да поддържа идеята на МГИ  " Дом за бездомните животни " и да подкрепи за основаването на къщи, може да го направи посредством следната дарителска сметка:  BG54UNCR70001525083150.  От гражданската самодейност насочат зов за включване на още доброволци към благородната идея.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР